Romantik ilişkilerdeki yaşantılar ve algılanan ebeveyn tutumu arasındaki ilişki
The relationship between experiences in romantic relationships and perceived parental attitude
- Tez No: 804214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkilerdeki Yaşantılar, Ebeveyn Tutumu, Experiences in Romantic Relationships, Parental Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı; bireyin maruz kaldığı anne-baba tutumuna göre annesine ya da bakım verenine karşı geliştirmiş olduğu bağlanma örüntüsünün, ileriki dönemde romantik ilişkisinde sergileyeceği bağlanma davranışı üzerinde etkisi olup olmadığını saptamaktır. Araştırmada yöntem olarak betimsel tarama modeli kullanılmıştır. İstanbul'da ikamet eden, 25-45 yaş aralığındaki evli/nişanlı ya da en az 6 aydır romantik bir ilişki yaşamakta olan kişiler evreni oluşturmaktadır. Araştırmada çevrimiçi ortamda kolayda örneklem yöntemi ile 248 kişiye ulaşılmıştır. Ölçekler kişilere online platformda sunulmuştur. Katılımcılara“Annem/Babam ve Ben Ölçeği”uygulanarak hem anne hem de babaları tarafından algılamış oldukları anne-baba tutumu irdelenmiştir. Daha sonrasında ise kişilere“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II”uygulanarak, kişinin romantik ilişkisindeki bağlanma çeşidi, kaçınmacı ya da kaygılı bağlanma boyutu olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS uygulamasına girilerek analiz edilmiştir. Romantik ilişkilerdeki yaşantılar ve algılanan ebeveyn tutumu arasında ilişki tespit edilmiştir. Kaçınmacı bağlanma algısı ile Anne Davranışı Yönlendirme, Anne Psikolojik Kontrol, Baba Psikolojik Kontrol algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişki mevcutken; Anne Özerkliği Destek algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde ilişki mevcuttur. Kaygılı bağlanma ile Anne Davranış Beklentisi, Anne Davranışı Yönlendirme, Anne Psikolojik Kontrol, Baba Davranışı Yönlendirme, Baba Psikolojik Kontrol algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişki mevcutken; Anne Tepkisellik ve Baba Tepkisellik algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to determine whether the attachment pattern developed by the individual towards his mother or caregiver according to the parental attitude to which he or she is exposed has an effect on the attachment behavior that he will display in his romantic relationship in the future. The descriptive survey model was used as a method in the research. People residing in Istanbul, between the ages of 25-45, married/engaged or having a romantic relationship for at least 6 months constitute the universe. In the research, 248 people were reached with the convenience sampling method in the online environment. The scales were presented to individuals on the online platform. Parental attitudes perceived by both their mothers and fathers were examined by applying the“My Mother/Father and Me Scale”to the participants. Afterwards, the“Experiences in Close Relationships Inventory-II”was applied to the individuals and the type of attachment in the person's romantic relationship was examined as the avoidant or anxious attachment dimension. The obtained data were analyzed by entering the SPSS application. A relationship was found between experiences in romantic relationships and perceived parental attitudes. While there is a statistically significant and positive relationship between the perception of avoidant attachment and the perceptions of Mother Behavior Guidance, Mother Psychological Control, and Father Psychological Control; There is a statistically significant and negative relationship between the perception of maternal autonomy and support. While there is a statistically significant and positive relationship between the perceptions of anxious attachment and Maternal Behavior Guidance, Maternal Behavior Guidance, Mother Psychological Control, Father Behavior Guidance, and Father Psychological Control; There is a statistically significant and negative correlation between the perceptions of maternal reactivity and paternal reactivity.