Color black: Toni Morrison's The Bluest Eye and Andrea Levy's Never Far from Nowhere
Siyah renk: Toni Morrison's The Bluest Eye ve Andrea Levy's Never Far from Nowhere
  1. Tez No: 804215
  2. Yazar: IHAB OSAMAH JABBAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kadınlar, Siyah Feminizm, Irk, Irkçılık, Toni Morrison, Andrea Levy, Feminism, Women, Black Feminism, Race, Racism, Toni Morrison, Andrea Levy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanlık tarihi boyunca, toplum erkek ve baba figürü tarafından yönetilmiş ve kontrol edilmiştir. Erkekler tarafından yönetilen bir toplumda başka bir deyişle ataerkil bir toplumda kadınlar, kocası ya da babası olsun erkek eşdeğerlerine hizmet eden basit nesneler olarak görülmüştür. Kadının işlevi çocuk doğurma ve büyütme ile sınırlıdır, bununla birlikte kocasının ya da babasının cinsel veya duygusal taleplerini yerine getirir. Kadınlar, özellikle koyu tenli kadınlar, hiçbir seçim hakkı olmayan nesneler olarak bu sosyo-kültürel paradigmaya zorlanmışlardır. Günümüzde siyahi feminizm, koyu tenli kadınların çektiği acılar nedeniyle büyük ilgi gören önemli konulardan biri olarak kabul edilmekte ve bu nedenle bu tezin Birinci Bölümü feminist eleştiri ve teoriyi ele almaktadır. İkinci Bölüm, Toni Morrison'ın Siyah kadınları nasıl vurguladığını, ana karakter Pecola'nın tavırları ve koyu teninden dolayı genellikle güzel olmayan olarak görüldüğü The Bluest Eye aracılığıyla keşfetmeyi amaçlıyor. Sonuç olarak, Pecola mavi gözlü ve beyaz tenli olma arzusunu tetikleyen bir aşağılık kompleksi geliştirir. Morrison romanında erkek baskısının bir sonucu olarak cinsiyetçilik, istismar, şiddet ve sefalet içinde yaşayan koyu tenli kadınların hayatlarını göstermektedir. Üçüncü bölümde, Andrea Levy'nin 'Olmayan Yerden Uzaklaşma' başlıklı romanında, büyürken kimlikleriyle savaşan mücadele eden iki siyahi Afro kız kardeş ele alınmaktadır. Bu kardeşler topluma uyum sağlama ihtiyacı hissederken, koyu tenli geçmişleri nedeniyle toplumla mücadele ederken sürekli olarak kendi kimliklerini bulma ihtiyacı hissederler. Sonuç bölümü, siyah feminist bakış açısı ile iki roman arasındaki bazı benzerlikleri ve farklılıkları gösterirken ırkçılığın, toplumsal ve siyahi kadınların çektiği acının acımasız etkilerini irdelemektedir. Ayrıca bu tezdeki roman analizleri farklı konuların kadın karakterlerin benlik algısını ve bireyselliğini nasıl etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, society has been governed and controlled by man and the father figure. In a society ruled by men, in other words, in a patriarchal society, women have been viewed as simply objects to serve their male equivalent, whether her husband or father. Her function is limited to childbirth and raising, as well as satisfy her husband and father's demands, whether they be sexual or emotional. Women, especially dark-skinned women, have been forced into this socio-cultural paradigm as objects with no choice in making decisions. Through exploring two novels, this study raises questions about the suffering of black women and the difficulties they face every day in their lives. Nowadays, black feminism has been considered one of the important issues that attract a great deal of attention because of the suffering of dark-skinned women and thus, Chapter One in this thesis deals with feminist criticism and theory. Chapter Two aims to explore how Toni Morrison highlights Black women through The Bluest Eye in which the main character Pecola is often seen as unbeautiful due to her mannerisms and dark skin. As a result, she develops an inferiority complex that stimulates her desire to be blue-eyed and white-skinned. In her novel, Morrison shows the lives of dark-skinned women who experience sexism, abuse, violence, and misery as a result of male oppression. In the third chapter, I investigate Never far from nowhere by Andrea Levy which follows two black Afro sisters who battle with their identity while growing up. They feel the need to conform, and there is a constant need to find their identities while they struggle with society due to their dark skin background. The conclusion part finds some similarities and differences between the two novels through a black feminist perspective and scrutinizes the cruel effects of racialism, gender, and suffering of black women. Moreover, close analysis of the characters in these novels will show how different issues might affect the female characters' self-conception and individuality.