Türkiye sahası Türk halk danslarında hayvan sembolizmi
Animal symbolism in Turkish folk dances of Turkey area
- Tez No: 804237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN SOLMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halkbilimi, Halk Dansları, Sembolizm, Hayvan, Folklore, Folk Dances, Symbolism, Animal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
İnsanın hayvan ile olan ilişkisi tarihöncesi zamanlara dayanmaktadır. Çünkü insanın zorlu tabiat koşullarında hayatta kalabilmesi ancak çevresindeki hayvanlardan yararlanması ile mümkün olmuştur. İnsanın hayvanla olan tarihi birlikteliği sonraki süreçte insan topluluklarının düşünce dünyasına, kültürüne ve sanatına yansımıştır. Nitekim göçebe bozkır geleneğine sahip olan Türkler de hayatlarının her aşamasında çevresindeki hayvanları, sözlü anlatılarından yazılı eserlerine, inanç ritüellerinden el sanatlarına kadar birçok soyut ve somut folklorik uygulamada sembol olarak kullanmıştır. Bu folklorik uygulamalardan biri de çalışmamızın ana konusunu teşkil eden halk danslarıdır. Bu çalışmanın temel hedefi güncel kaynaklardan elde edilen yazılı ve görsel veriler ışığında Türkiye sahası Türk halk danslarında yer alan hayvanları tespit etmek ve bu hayvanların Türk kültür dünyasındaki algılanışını inceleyerek hayvanların halk danslarında ne şekilde sembolize edildiğini bilimsel yöntemler kullanarak irdelemektir. Türk halk oyunlarında hayvan taklidine dayalı dansları görselleriyle ortaya koymayı hedeflediğimiz bu çalışma kapsamında güncel kaynaklardan elde edilen 2263 dans incelenmiş ve bu danslardan 81'inin hayvan taklidi dansı olduğu belirlenmiştir. Daha sonrasında bu danslar Türkiye sahasında görülen dans türlerine göre sınıflandırılmış ve elde edilen veriler ışığında tablolaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise Türk halk danslarında çok sayıda ve farklı türde hayvanın taklit edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship of man with animals dates back to prehistoric times. Because it has been possible for man to survive in difficult natural conditions only by taking advantage of the animals around him. The historical relationship of man with animals was also reflected in the world of thought, culture and art of human societies in the subsequent period. As a matter of fact, the Turks, who have a nomadic steppe tradition, have used the animals around them as symbols in many abstract and concrete folkloric practices, from oral narratives to written works, from religious rituals to handicrafts, at every stage of their lives. One of these folkloric practices is folk dancing, which is the main subject of our study. The main purpose of this study is to identify the animals in Turkish folk dances of the Turkey area in the light of written and visual data obtained from current sources and to examine the perceptions of these animals in the Turkish cultural world and how animals are symbolized in folk dances using scientific methods. Within the scope of this study, in which we aim to reveal the dances based on animal imitation in Turkish folk games with their visuals, 2263 dances obtained from current sources were examined and it was determined that 81 of these dances are animal imitation dances. Later, these dances were classified according to the types of dances seen in the Turkey area and tabulated in the light of the data obtained. As a result of the study, it has been determined that a large number and different types of animals are imitated in Turkish folk games.