İstanbul'da yaşayan Uygur Türklerinin folkloru üzerine bir araştırma: Küçükçekmece ve Zeytinburnu örneği
A study on the folklore of Uyghur Turks living in Istanbul: The case of Küçükçekmece and Zeytinburnu
  1. Tez No: 804263
  2. Yazar: DUYGU ŞAHİNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİMCAN İNAYET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur Türkleri, Uygur Türklerinin Folkloru, İstanbul, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Uighur Turks, Uighur Turkish Folklore, Istanbul, Küçükçekmece, Zeytinburnu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Türk kültür ve medeniyetine önemli katkılarda bulunan Uygur Türkleri, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı olan“Sinkiang Uygur Özerk Bölgesi”başta olmak üzere pek çok ülkede yaşamlarını sürdürmektedirler. Türkiye'de ise Kayseri ve İstanbul şehirlerinde daha yoğun biçimde yaşamaktadırlar. Kayseri'de yaşayan Uygur Türklerinin folkloru üzerine yapılan çalışmalar mevcutken, İstanbul'da yaşayan Uygur Türklerinin folkloru üzerine çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Alandaki bu eksikliği tamamlamak, İstanbul'da yaşayan Uygur Türklerinin eski Türk kültür ve inanç yapısından neleri hangi değişiklikler ile muhafaza ettiğini belirlemek ve Uygur Türklerinin kültürel devamlılığına katkı sağlamak maksadıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırma sahası olarak Uygur Türklerinin İstanbul'da yoğunlukla yaşadığı Küçükçekmece ilçesi ve Zeytinburnu ilçesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Uighur Turks, who have made significant contributions to Turkish culture and civilization, continue to live in many countries, primarily in the“Xinjiang Uighur Autonomous Region”under the jurisdiction of the People's Republic of China. In Turkey, they are predominantly concentrated in the cities of Kayseri and Istanbul. While there have been studies on the folklore of Uighur Turks living in Kayseri, it has been observed that no research has been conducted on the folklore of Uighur Turks living in Istanbul. To address this gap in the field, this study aims to investigate what elements of the ancient Turkish culture and belief system Uighur Turks living in Istanbul have preserved and how they have adapted to changes, with the purpose of contributing to the cultural continuity of Uighur Turks. The research area is determined to be the Küçükçekmece and Zeytinburnu district, where Uighur Turks are predominantly located in Istanbul.