Uygur Türklerinin 'Ailem nerede' eylemlerinin Türkiye basınına yansıması
The representation of Uyghurs 'Where is my family' protests in the Turkish press
  1. Tez No: 975095
  2. Yazar: MEDİNE NAZIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan, Medya, Türk basını, Çin, East Turkhistan, Media, Turkish press, China
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Ailem Nerede”temalı protesto eyleminin Türkiye yazılı basınındaki temsiline odaklanmakta ve medya söyleminin yapılandırıcı niteliğini eleştirel bir çerçevede analiz etmektedir.“Ailem Nerede”eylemi, Türkiye'de yaşayan Uygur Türklerinin, Çin'in toplama kamplarında tutulan veya kaybettirilen yakınlarının akıbetini öğrenmek amacıyla düzenledikleri barışçıl bir protestodur. Araştırmada, haber içeriklerinin yalnızca niceliksel dağılımı değil, aynı zamanda söylemsel kurgusu, görünürlük düzeyi, konumlandırıldığı bağlam ve temsil stratejileri de değerlendirme konusu yapılmıştır. Elde edilen bulgular, haber üretim süreçlerinin yalnızca habercilik normlarıyla değil, aynı zamanda kurumsal yönelimler, editoryal tercih setleri ve yapısal konumlanmalarla şekillendiğini göstermektedir. Bazı medya organlarının konuya dair sınırlı ya da hiç temsile yer vermemesi, seçici sessizlik olgusunu gündeme taşımakta; bu durum, medyanın toplumsal meselelerde üstlendiği rolün sınırlarını ve belirleyici faktörlerini tartışmaya açmaktadır. Öte yandan, belirli yayınlarda gözlemlenen etik duyarlılık ve söylemsel bütünlük, basının normatif işlevlerine yönelik sınırlı da olsa örnek teşkil etmektedir. Çalışma genelinde, medyanın yalnızca bilgilendirici değil, aynı zamanda anlam kurucu bir alan olduğu varsayımından hareketle, temsiliyetin süreksizliği ve seçiciliği üzerinden eleştirel bir medya okuması önerilmektedir. Bu bağlamda, medyada yer alma pratiklerinin tesadüfi değil, çok katmanlı güç ilişkileriyle iç içe geçtiği görülmektedir. Dolayısıyla, medyadaki görünürlük, yalnızca haber olma niteliğiyle değil, aynı zamanda söylemsel meşruiyet çerçevesiyle birlikte düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the representation of the“Where Is My Family”protest in the Turkish print media and offers a critical analysis of the structuring nature of media discourse. The“Where Is My Family”demonstration is a peaceful protest organized by Uyghur Turks living in Turkey, aimed at learning the fate of their relatives who have been detained in China's concentration camps or forcibly disappeared. The research examines not only the quantitative distribution of news content but also its discursive construction, visibility level, contextual framing, and representational strategies. The findings reveal that news production processes are shaped not solely by journalistic norms but also by institutional orientations, editorial preferences, and structural positioning. The limited or absent coverage of the issue in certain media outlets highlights the phenomenon of selective silence, raising questions about the scope and determinants of the media's role in addressing social issues. Conversely, the ethical sensitivity and discursive coherence observed in some publications provide limited yet noteworthy examples of the media fulfilling its normative functions. Overall, the study assumes that the media is not merely a transmitter of information but also a site of meaning-making, proposing a critical media reading through the lens of intermittent and selective representation. In this context, practices of media visibility appear to be deeply intertwined with multilayered power relations rather than being random or purely editorial. Therefore, visibility in the media must be considered not only in terms of newsworthiness but also within frameworks of discursive legitimacy.