Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi 'Y/ 460' numarada kayıtlı bulunan cönk üzerine bir inceleme (İnceleme- metin- MESTAP'a göre tasnif)
An analysis on the cönk registered in the Library of the Turkish History Institution Numbered 'Y/460' (Review-text-classification according to MESTAP)
  1. Tez No: 804264
  2. Yazar: AYŞE NUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cönk, Şiir, Klasik Türk Edebiyatı, MESTAP, Cönk, Poetry, Classical Turkish Literature, MESTAP (Systematic Classification of Majmuas Project)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Türk Dili ve Edebiyatı kaynakları arasında yer alan cönkler, yazıldığı dönemin dilini ve edebî anlayışını, duygu ve düşüncelerini, gelenek ve göreneklerini yansıtan, geçmişten günümüze ışık tutan edebî eserlerdir. Bu eserlerin gün ışığına çıkarılarak bugün bilinmeyen şair veya şiirlerin tespit edilmesi edebiyat ve kültür tarihimiz için önemlidir. Çalışmamızı kapsayan eser ise Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, Yazmalar Bölümü Y/460 numarada kayıtlı“Cönk”tür. Eserde yazılı tarihe göre cöngün, H.15 Ramazan 1225 / M.14 Ekim 1810'da derlendiği ve mürettibin“Eyüp Rehî”olduğu anlaşılmaktadır. Tamamı klasik Türk edebiyatına ait manzum ve mensur örneklerden oluşan cönkte 81 şaire ait 398 şiir mevcuttur. Ancak mahlası olmayan, şairini tespit edemediğimiz nesir ve nazımlar ile birlikte cönkteki toplam edebî ürünlerin sayısı 432'dir. Çalışmamız, eserin inceleme ve metni olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde cönkler hakkında bilgi verilerek cönklerin mahiyeti, cönk-mecmua ilişkisi, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) üzerinde durulmuştur. İncelememizi oluşturan birinci bölümde cöngün nüsha tavsifi, tertip hususiyetleri, dil ve imla özellikleri örneklerle açıklanmış; cönkte tespit edilen şairlerin biyografilerine yer verilmiştir. Şairler ve şiirleri, nazım şekilleri, aruz kalıpları sayısal verilerle desteklenerek belirtilmiştir. Cönkte var olan ancak kaynaklarda bulunmayan şiirler tabloda ayrıca sunulmuştur. İkinci bölümde cöngün MESTAP'a göre tasnifi ve çeviri yazılı metni yer almaktadır. Cönkte dikkat çeken ilginç görsel şiirler ise ekte mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Cönks, which are among the sources of Turkish Language and Literature, are literary works that reflect the language and literary understanding, feelings and thoughts, traditions and customs of the period in which they were written and shed light on the past to the present. It is important for our literary and cultural history to unearth these works and to identify poets or poems that are unknown today. The work that covers our study is the“Cönk”registered in the Turkish Historical Society Library, Manuscripts Section, number Y/460. According to the date written in the work, it is understood that the cönk was compiled on 15 Ramadan 1225 / 14 October 1810 and the compiler was“Eyüp Rehî”. There are 398 poems by 81 poets in the cönk, which consists entirely of classical Turkish literature poems. However, the total number of literary outputs the conk is 432, including the prose and poems that don't have a pseudonym and whose poet we could not identify. Our study consists of two main parts: the analysis and the text of the work. In the introduction section, information about cönks is given; the nature of cönks, the relationship between cönk and majmua, and the Systematic Classification of Majmuas Project (MESTAP) are emphasised. In the first part of our analysis, the copy description, organisation, language and spelling features of the cönk are explained with examples, and the biographies of the identified poets are given. The poets and their poems, verse forms and prosody patterns are supported by numerical data. Poems that are present in the cönk but not found in the sources separately in the table. In the second part; the classification of the cönk according to MESTAP and the translated text are included. Interesting visual poems that attract attention in the cönk are available in the appendix.