Kadınların menopoza karşı tutumlarının mutluluğa etkisi
The effect of women's attitudes against menopease on happiness
- Tez No: 804530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Kadın, menopoza, tutum, mutluluk, ebe, Woman, menopause, attitude, happiness, midwife
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırma, kadınların menopoza karşı tutumlarının mutluluğa etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı türdedir. Araştırma, Olur İlçe Devlet Hastanesi'nde 28.01.2022-31.08.2022 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan 300 menopoza girmiş kadın ile yapılmıştır. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu'', ”Menapoza İlişkin Tutum Ölçeği'' ve“Öznel Mutluluk Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama istatistiksel metodları ile parametrik (t-testi), non parametrik testler (Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların menopoza ilişkin tutum ölçeği puan ortalaması 49.09±12.32'dir. Kadınların öznel mutluluk ölçeği puan ortalaması 17.95±5.74'dür. Kadınların menopoza ilişkin tutumları ile öznel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Kadınların menopoza yönelik olumlu tutumu arttıkça, öznel mutluluk da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was done to examine the effect of women's attitudes towards menopause on happiness. Material and Method: This research is descriptive. The research was done with 300 menopausal women who applied to voluntary and complied the research criteria between 28.01.2022-31.08.2022 in Olur District State Hospital. Datas were collected by using the“Personal Information Form”, Attitude Scale on Menopause“ and ”Subjective Happiness Scale". Number, percentage, average statistical methods, parametric (t-test), nonparametric tests (Kruskal Wallis and Mann- Whitney U) and Pearson correlation were used to evaluate the data. Results: The average score of the women's attitudes towards menopause scale was 49.09±12.32. The average score of women's subjective happiness scale was 17.95±5.74. A positive and significant relationship was found between women's attitudes towards menopause and their subjective happiness levels. Conclusion: While women's positive attitude towards menopause increases, subjective happiness also increases.