Radyasyon salınımı sonucunda savunma faaliyetlerinin belirlenmesi ve uygulanacak önlemler
Determination of defense activities as a result of radiation release and measures to be taken
- Tez No: 804563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Nuclear Engineering, Radiology and Nuclear Medicine, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: KBRN Savunma, Radyasyon, Radyasyon Salınımı, Nükleer Enerji, Radyolojik-Nükleer Savunma, CBRN Defence, Radiation, Radiation Release, Nuclear Energy, RadiologicalNuclear Defence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: KBRN Savunma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Radyasyon, Dünya üzerinde canlı ve cansız her şeyi etkileyecek düzeyde bir olgudur ve maruziyeti sonucunda bilinmesi ve gerçekleştirilmesi gereken birçok eylem bulunmaktadır. İnsanların radyasyonun temel özellikleri ve olası bir salınım durumunda nasıl hareket etmesi konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen radyasyon kavramından, radyasyon türlerinden, radyasyon salınımından, radyasyon salınımının gerçekleşebileceği radyonüklitler ve ilgili tesislerden, radyasyonun sağlık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden, radyasyondan korunma yollarından, radyasyon sızıntısı gerçekleşmesi durumunda uygulanabilecek güvenlik ve savunma faaliyetlerinden, HOTSPOT Sağlık Fiziği kodunun temel özelliklerinden bahsedilen bu çalışmada, HOTSPOT Sağlık Fiziği kodu kullanılarak olası bir radyasyon kazası senaryosu oluşturulmuş ve seçilen bir bölgede meydana gelen ''Uranyum Patlaması'' sonrasında yayılan radyasyon etkisi, ne kadar alanı etkilediği, patlama anında çevre halkın neler yapması gerektiği, oluşturulan eylem bölgelerine göre nasıl bir aksiyon alınması gerektiği konusunda bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Radiation is a phenomenon that affects everything, living and non-living on Earth, and there are many actions that need to be known and performed as a result of its exposure. People need to have knowledge about the basic properties of radiation and how to act in case of a possible release. The concept of radiation that has become a part of our daily life, types of radiation, radiation release, radionuclides and related facilities where radiation can be released, positive and negative effects of radiation on health, ways of protection from radiation, safety and defense activities that can be applied in case of radiation leakage, the basic principles of HOTSPOT Health Physics code. In this study, which is mentioned about the characteristics of the HOTSPOT Health Physics code, a possible radiation accident scenario was created and the radiation effect after the“Uranium Explosion”in a selected region and information is given on how to take action, how much area it affects, what the surrounding people should do at the time of the explosion, according to the action zones created.