Çalışan annelerin çocukları ile olan ilişkilerini yordayan bazı etmenler: Ebeveynleriyle olan ilişkileri, affetme becerileri
Some factors that predict working mothers' relationship with their children: Their relationship with their parents, their forgiveness skills
- Tez No: 804564
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Anneler- -Çocuk- İlişki- Ebeveyn İlişkileri – Affetme Becerileri, Relationship –Working Mothers - Children – Parents – Forgiveness Skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ebeveynlerin, bir çocuğun hayatındaki etkisi yadsınamaz. Ebeveynlerin, çocuğun belirli davranış kalıplarını edinmesinde ve ileride kendi çocuklarına benzer şekilde davranmasında rol oynaması beklenebilir. Bu çalışma 03.04.2022 ile 15.01.2023 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi'nde farklı görevlerde çalışan kadınların ebeveynlerinin tutumları ile kişilerin genel affedicilikleri ve kendi çocuklarına davranış biçimleri arasındaki bağlantıları araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Ege Üniversite'sinde farklı görevlerde çalışan ve çocuğu olan 385 kadın üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları-Çocuk Formu, Heartland Affetme Ölçeği, Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılarak toplanmıştır. Sonuç olarak, kadınların ebeveynlerinden algıladıkları tutumlar ve kadınların affetme eğilimleri ile kendi çocuk yetiştirme tutumları arasında korelasyon bulunmuştur. Kadınların kendini, başkalarını ve durumu affetme eğilimleri, kendi ebeveynlik tutumları üzerinde etkilidir. Anneden hissedilen duygusal sıcaklık ve durumu affetme, kadınların çocuklarına demokratik tutum sergilemesinde en etkili alt ölçek olarak bulunmuştur. Durumu affeden kadınların çocuklarına daha az otoriter tutum sergilediği ortaya çıkmış, gösterilen aşırı koruyucu tutum ile kendini affetme arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Babadan algılanan aşırı koruyuculuk ile izin verici tutum arasında negatif korelayon çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of parents on a child's life cannot be denied. Parents are likely to play a role in their children's adopting certain behavioural patterns and in behaving similarly to their own children in the future. The aim of this research is to find out the relationship between the attitudes of the parents of women who work at different jobs at Ege University and these women's tendency to forgive and the parental attitudes of them. The research was carried out from 03.04.2022 to 15.01.2023 with 385 women participants who work at different jobs at Ege University and who are mothers. The data was collected through Demographic Information Form, s-EMBU-C, Heartland Forgiveness Scale, Parental Attitude Scale (ETS). As a result, it is found out that there is relationship between women's perceived parental attitudes, their tendency to forgive and their own parenting style. Women's tendency to forgive themselves, others and situations has an effect on their parental attitudes. The perceived emotional warmth from the mother and forgiving situations are the most effective subscales in women's adopting democratic attitude toward their children. It is found out that the women who forgive situations have less authoritarian attitude towards their children and there is negative correlation between taken overprotective attitude nad forgiving oneself. There is negative correlation between the perceived overprotective attitude from the father and having permissive attitude.