Hüseyin Avni Alparslan Bey ve Sakarya Meydan Muharebelerinde 42'nci Piyade Alayı
Hüseyin Avni Alparslan Bey and the 42nd Infantry Regiment in the Battle of the Sakarya
  1. Tez No: 804565
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA ÇOPUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM ATNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sakarya Meydan Muharebesi, Hüseyin Avni Alparslan, 42. Piyade Alayı, Gönüllü Alay, Giresun-Tirebolu, Battle of the Sakarya, Hüseyin Avni Alparslan, 42nd Infantry Regiment, Volunteer Regiment, Giresun-Tirebolu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez çalışmasını amacı Hüseyin Avni Bey'i ve 42'nci Piyade Alayı'nı Türk Askeri tarihi literatürünü kazandırmaktır. Tezin kapsamı Hüseyin Avni Bey'in hayatını ve 42'nci Piyade Alayı'nın faaliyetleridir. Tezde kaynak olarak erişilen bütün birinci el kaynaklar kullanılmıştır. Hüseyin Avni Alparslan Bey 1876 yılında Tirebolu'da doğdu. İlk eğitimini babasından ve mahalle mektebinde aldı. Tirebolu'da rüştiye eğitimini tamamladı. Daha sonra Ticaret-î Bahriye Mektebi'ne gitti. Buradaki eğitimini bitirdikten sonra Harbiye Mektebi'nin sınavlarına girdi ve imtihanları kazandı. 1898-1901 yılları arasında Mekteb-î Harbiye'de eğitim gördü ve teğmen rütbesiyle (piyade) mezun oldu. Askerî hayatı oldukça hareketli geçti. Anadolu'da ve Balkanlar'da çeşitli askerî görevlerde bulundu. Hareket Ordusu'nda görev aldı. Balkan Savaşı'na katıldı. Birinci Cihan Harbi'nde Kafkas Cephesi'nde savaştı. Harşit Savunması'nda 110. Alay Kumandanlığı vekaletine tayin edildi. Samsun'da Rum isyanını bastırdı. Giresun'da kurulan gönüllü alayın komutanı oldu. Bu alay daha sonra 42'nci Piyade Alayı adını aldı. Sakarya Meydan Muharebesi'ne 42'nci Alay Komutanı olarak katıldı. Gökgöz mevkiinde Yunan topçu ateşiyle ağır yaralandı. 29/30 Ağustos 1921'de Haymana'da vefat etti. Gösterdiği başarı ve kahramanlıklardan dolayı madalya ve nişanlar ile taltif edildi. Hüseyin Avni Bey aynı zamanda bir ilim adamıydı. Albayrak ve Türk Yurdu'nda Türk dili ve tarihi ile ilgili makaleler yazdı. Trabzon tarihi ile ilgili bir kitap da kaleme aldı. Mezarı ölümünden 95 yıl sonra bulundu ve bulunduktan 5 yıl sonra vefatının 100. yıl anısına bir anıt mezar yapıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to introduce Hüseyin Avni Bey and the 42nd Infantry Regiment to the Turkish Military History literature. The scope of the thesis is the life of Hüseyin Avni Bey and the activities of the 42nd Infantry Regiment. All primary sources were used as sources in the thesis. Hüseyin Avni Alparslan Bey was born in Tirebolu, 1876. He received his primary education from his father and mahalle mektebi. He completed his rüştiye education in Tirebolu. After graduating from the Ticaret-î Bahriye, he took and passed the Military Academy the exams. Between 1898-1901, he was educated at the Pangaltı Mekteb-î Harbiye and graduated as a lieutenant (infantry). His military life was quite hectic. He served in various military missions in Anatolia and in the Balkans. He served in The Action Army, participated in the Balkan War, fought in the Caucasus Front during the First World War, and was assigned to the 110th Regiment Commandership in the Harşit Defense. He fought the Pontus revolt in Samsun. Then he became the commander of the volunteer regiment established in Giresun. The regiment was later renamed as 42nd Infantry Regiment. Hüseyin Avni Bey participated in the Battle of the Sakarya as the Commander of the 42nd Regiment. and was heavily wounded by the Greek artillery in Gökgöz area and died in Haymana on 29/30 August 1921. He was rewarded with medals for his military success and heroism. Being a scholar, Hüseyin Avni Bey wrote articles on Turkish language and history in Albayrak and Türk Yurdu journals. He also wrote a book about the history of Trabzon. His tomb was found after 95 years of his death. Five years later, a mausoleum was built to commemorate the 100th anniversary of his death.