Hacettepe Üniversitesi erişkin, çocuk ve onkoloji hastanelerinde çalışan hemşirelerde mevsimsel grip aşılama kapsama oranlarının artırılması: Bir kalite iyileştirme projesi
'increasing seasonal influenza vaccination coverage rates in nurses working at Hacettepe University adult, pediatric and oncology hospitals: A quality improvement project
  1. Tez No: 804573
  2. Yazar: RANA BAYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE DURUSU TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, İç Hastalıkları, Family Medicine, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: influenza, aşılama, sağlık çalışanı, kalite iyileştirme, influenza, vaccination, healthcare worker, quality improvement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aşı Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aşı Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
. İnfluenza virüsü sağlık çalışanlarının hem kendileri hem de hastaları ve iş arkadaşları için enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu nedenle, influenza ve komplikasyonlarını önlemenin etkili ve güvenli bir yolu olarak sağlık çalışanlarının her influenza mevsiminin başında influenza aşısı ile aşılanması önerilmektedir. Maalesef, tüm bilimsel kanıtlara ve önerilere rağmen sağlık çalışanlarındaki influenza aşılanması kapsama oranları oldukça düşüktür. Çalışmamızda üçüncü basamak bir üniversite hastanesi olarak hizmet veren büyük bir hastanede çalışan hemşirelerin influenza aşılama kapsama oranlarının disiplinler arası bir ekip önderliğinde kalite iyileştirme adımları kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Süreç haritalama, son dört influenza sezonuna ait aşılama verileri ve sağlık inanç modelini içeren bir anket kullanılarak mevcut durum analiz edilmiştir. Durum tespitinden elde edilen veriler doğrultusunda aşılama kapsama oranındaki düşüklüğün nedenleri beyin fırtınası yöntemi kullanılarak tartışılmış ve belirlenen nedenler balık kılçığı diyagramı üzerine yerleştirilmiştir. Nominal Grup Tekniği kullanılarak belirlenen nedenler arasından kök nedenler tespit edilmiştir. Ekipteki her üyenin kök nedenlere yönelik çözüm önerileri toplanmış ve etkinlik analizi yapılarak en uygun çözüm önerileri belirlenmiştir. Hastaneler üst yönetimine kalite iyileştirme süreci anlatılarak kök nedenler ve iyileştirmeye yönelik öneriler iletilmiştir. Gezici ekiplerle aşılama, iletişim ve eğitim stratejilerini içeren aşı kampanyası, hatırlatıcılar, rol model ve yönetici aşılamaları ile teşvik, personel aşılamasıyla ilgili kurumsal resmi bir süreç oluşturulması ve temel kök nedenimiz olan aşı teminindeki gecikme ve eksiklikle ilgili hastane yönetimi tarafından Sağlık Bakanlığına yazı yazılması müdahalelerini içeren çok bileşenli bir iyileştirme süreci planlanmıştır. Ancak, 2022-2023 grip sezonunda Sağlık Bakanlığı tarafından tek seferde sağlanan çok kısıtlı miktarda aşı dozu dışında aşı tedariki devam etmediği için iyileştirme adımları uygulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Despite all the scientific evidence and recommendations for healthcare workers to be vaccinated with influenza vaccination at the beginning of each influenza season, influenza vaccination coverage rates among healthcare workers are quite low. In our study, conducted in a large tertiary care university hospital, the aim was to increase the influenza vaccination coverage rates among nurses through interdisciplinary teamled quality improvement measures. For the current situation analysis, the process mapping method, vaccination data from the past four influenza seasons, and a survey incorporating the Health Belief Model for Influenza Prevention were used. Based on the data obtained from the situation analysis, the reasons for the low vaccination coverage were discussed using the brainstorming method, and the identified reasons were placed on a fishbone diagram. Through the nominal group technique, root causes were identified among the determined reasons. Solution suggestions for the root causes were collected from each team member, and the most appropriate solution suggestions were determined through effectiveness analysis. A multi-component improvement process was planned including mobile vaccination, reminders, vaccination campaign including communication and education strategies, encouragement with role model and manager inoculations, a formal institutional process for personnel vaccination and a letter to the Ministry of Health by the hospital management regarding the delay and deficiency in the vaccine supply, which is our main root cause. However, improvement steps could not be implemented as vaccine supply could not be provided by the Ministry of Health in the 2022-2023 flu season.