Abdullah el-Fâkihî'nin Mücîbü'n-Nidâ ilâ Şerhi Katri'n-Nedâ adlı eserinde şiirle istişhad
İstishhad with poetry in Abdullah el-Fâkihî's Work Named Mücîbü'n-Nidâ ilâ Şerhi Katri'n-Nedâ
  1. Tez No: 804735
  2. Yazar: FARUK POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-Fâkihî, Mucîbu'n-nidâ, Ḳaṭru'n-nedâ, istişhâd, şiirler
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, Abdullah el-Fâkihî'nin (d. 899-1493/ö. 972-1564) Mucîbu'n-nidâ ilâ şerḥi Ḳaṭri'n-nedâ adlı eserinde istişhâd ettiği beyitler tahlil edilmiştir. Bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, problemi, amacı, metodu, önemi ve kaynaklarına değinilmiştir. Birinci bölümde İbn Hişâm el-Ensârî ile el-Fâkihî'nin hayatları, ilmî şahsiyetleri ve eserlerine değinilmiştir. İkinci bölümde el-Fâkihî'nin Mucîbu'n-nidâ ilâ şerḥi Ḳaṭri'n-nedâ adlı eserin genel özellikleri, muhtevası ve eserinde kullandığı metoda değinilmiş ve İbn Hişâm el-Ensârî ile el-Fâkihî'nin şerhleri mukayese edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Mucîbu'n-nidâ adlı eserde yer alan iki yüz yirmi yedi beyit tercüme edilerek istişhâdları tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the couplets that Abdullah al-Fākihī (b. 899-1493/d. 972-1564) coined in his work Mujību'n-nidā ilā sherḥi Qaṭri'n-nedā were analyzed. The study consists of an introduction and three parts. In the introduction, the subject, problem, purpose, method, importance and sources of the research are mentioned. In the first part, the lives, scientific personalities and works of Ibn Hishām al-Ansāri and al-Fākihī are mentioned. In the second part, the general features, content and method of al-Fākihī's Mujību'n-nidā ila sherḥi Qaṭri'n-nedā are mentioned and the commentaries of Ibn Hishām al-Enṣārī and al-Fākihī are compared. In the third part, two hundred and twenty-seven couplets in the work named Mujību'n-nidā were translated and their istishhāds were analyzed. Key word: al-Fākihī, Mujību'n-nidā, Qaṭru'n-nedā, Istishhād, Poetr