Kadında dövme'nin sosyolojik dili: Mardin örneği
The sociological language of tattooing in women: Mardin example
- Tez No: 804790
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dövme, Dövmenin Tarihçesi, Din ve Dövme İlişkisi, Dünya'da ve Türkiye'de Dövme, Tattoo, History of Tattoo, Relationship between Religion and Tattoo, Tattoo in the World and Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Dövme ile ilgili yapılmış olan bu çalışma Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Mardin ilinde gerçekleşmiştir. Farklı kültürlerin kaynaşma noktası olan Mardin'de de birbirinden etkilenme kaçınılmaz olmaktadır. Bu kültürlerden bir tanesi“deq”(dövme) uygulamasıdır. Hangi tarihlerde ve ilk olarak kimler tarafından yapıldığı net olarak bilinmemekle beraber“deq”olarak isimlendirilen dövme uygulaması; Bedene ve yüzün çeşitli bölgelerine uygulanan ve kişilerin içinde yaşadıkları topluluklara dair aidiyet duygusu başta olmak üzere çeşitli nedenlerle yapılan bir sanatıdır. Dövme; sosyolojik gerçekliğin anlamlandırılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu açıdan bakıldığında dövmenin sosyolojik izahı bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada dövmenin sosyolojik izahını yapmak amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma dövmenin tarihsel boyutunu, kültürel ve dini boyutunu ele aldığı için etnografik araştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri analizi nitel araştırma yöntemine uygun bir şekilde gözlem ve görüşmeler temelinde açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan alan çalışması sonucunda dövmenin bedene işlenen yerlerde cinsiyete göre farklılık söz konusu olmaktadır. Fakat içinde bulunulan aşiretle, boyla, kimlikle ve sahip olunan inançla herhangi bir ilgisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study on tattoo is used in the province of Mardin, in the Southeast Anatolian Region. In Mardin, which is the fusion point of different cultures, it is inevitable to be influenced by each other. One of these cultures is the practice of“deq”(tattoo). Although it is not known exactly when and by whom it was made for the first time, the tattoo application called“deq”; It is an art that is applied to various parts of the body and face and made for various reasons, especially the sense of belonging to the communities in which people live. Tattoo; plays an important role in the interpretation of sociological reality. From this point of view, the sociological explanation of the tattoo emerges as a necessity. Qualitative research method was used in the study in order to explain the tattoo sociologically. Since the research deals with the historical, cultural and religious dimensions of tattooing, it has the characteristics of an ethnographic research. Semi-structured interview technique was used in the research. Data analysis was tried to be explained on the basis of observations and interviews in accordance with the qualitative research method. As a result of the field study, there is a gender difference in the places where the tattoo is inscribed on the body. However, it has been concluded that it has nothing to do with the tribe, height, identity and belief that one lives in.