Rusya Ukrayna savaş sürecinin dünya ekonomisine mevcut ve olası etkileri
Current and possible effects of the Russian-Ukraine war process on the world economy
  1. Tez No: 804795
  2. Yazar: BATUHAN ÇAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Ukrayna, Savaş, Dış Ticaret, Dünya Ekonomisi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ukrayna, bağımsızlığın ilk yıllarında Batı ile ilişkileri korumuş, ancak Rusya'dan da uzaklaşmak istememiştir. 1991-1993 yılları arasında izlenen politika sonucunda Rusya, Slav kardeşliğinden Batı eksenine kaydı. Jeostratejik olarak Avrasya kıtasının ortasında yer alan Ukrayna, jeopolitik önemi nedeniyle 1993 yılından itibaren Batı'nın dikkatini çekmiştir. 1993 yılına kadar Batı, Ukrayna ile ilişkilere fazla önem vermedi, ancak Rusya ile ilişkileri güçlendirmeye çalıştı. Ancak, 1993 yılından bu yana Ukrayna, Rusya'nın yeni stratejisi ile Batı'nın arasında sıkışıp kalmıştır. Uzun zamandır Rusya ile Batı arasında bir tampon bölge olarak görülen Ukrayna, enerji ve transit trafiği açısından iki güç için önemli bir merkez haline gelmiştir. Savaşın oluşturduğu psikoloji, insanları ya da devletlerarasında meydana gelen sorunların çözülmesi adına gerçekleştirilen saldırgan bir eylemdir. Savaşın insanlığı sosyoekonomik, kültürel ve zihinsel bir yıkıma götürdüğü ortadadır. Bununla beraber savaşın ekonomik bir yıkımı da söz konusudur. Bu yıkım, büyüyüp gelişen dünyada savaşın bloklarıyla, birlikte savaşa dâhil olmayanlara da yüklenmektedir. Bu çalışmada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ile başlayıp dünya ekonomisi ve finansal piyasaların gelmiş olduğu durum ele alınmıştır. Savaşın dünya ekonomisi ve finansal piyasalara negatif etkileri bazı veriler eşliğinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Savaşın başlamasıyla birlikte önce Rusya ve Ukrayna ile ekonomik bağlantılar kuran yine bu ülkelerden yüksek miktarda enerji satın alan AB ülkelerinin ekonomi ve piyasalarını olumsuz etkilendiği açık bir şekilde ortadadır. Rusya ve Ukrayna savaşının dünya ekonomi ve para piyasası üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı, ancak tek başına büyük bir etkiye sahip olmayacağı dünyaya yayılacağı düşünülmektedir. NATO'nun sürekli olarak Rusya tarafına yayılmacı politikaları ve bu politikalarda Ukrayna'yı silahlandırması 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine neden olmuştur. Bu işgal ile birlikte her iki ülke ile de deniz sınırı bulunan Türkiye'nin dış ticaretinde ekonomik anlamda daralmalar meydana gelmiş, ithal ettiği ürünlere de ulaşamamıştır. Yaşanan bu durum Türkiye'nin çeşitli alternatiflere yönelmesine neden olsa da ihracat gelirlerinde savaşın ilk üç aylık diliminde daralmaların yaşanmasına neden olmuştur. Bu çalışma kapsamında Ukrayna-Rusya savaşının dünya ekonomisine olan etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ukraine maintained its relations with the West in the early years of its independence, but did not want to move away from Russia. As a result of the policies implemented between the years 1991-1993, Russia moved from the Slavic brotherhood to the Western axi Located in the middle of the Eurasian continent geostrategically, Ukraine has been attracting the attention of the West since 1993 due to its geopolitical importance. Until 1993, Western countries did not attach much importance to relations with Ukraine, but they tried to strengthen relations with Russia. But since 1993, Ukraine has been caught between Russia's new strategy and the West's favorite country. Considered a buffer zone between Russia and the West, Ukraine has become an important hub for both powers in terms of energy and transition. The psychology created by war is an aggressive action carried out in order to solve the problems that occur between people or state It is obvious that the war has led humanity to a socioeconomic, cultural and mental destruction. However, there is also an economic destruction of the war. This destruction is burdened with the blocs of war in the growing and developing world, as well as those who are not involved in the war. In this study, the situation in the world economy and financial markets, which started with Russia's attack on Ukraine, is discussed. The negative effects of the war on the world economy and financial markets have been tried to be revealed with some data. With the start of the war, it is clear that the economy and markets of the European countries, which first established economic links with Russia and Ukraine, and purchased large amounts of energy from these countries, were adversely affected. It is thought that the war between Russia and Ukraine will have negative effects on the world economy and money market, but will not have a major impact on its own and will spread to the world. The continuation of NATO's expansionist policies towards Russia and the armament of Ukraine in these policies led to Russia's invasion of Ukraine on February 28, 2022. Due to this occupation, Turkey's foreign trade, which has a maritime border between the two countries, has entered into an economic crisis and has become inaccessible to imported product This forced Turkey to look for other options, but the first three months of the war saw a decline in export earning In this study, the effect of the Ukraine-Russia war on the global economy has been tried to be examined. Keyword Russia, Ukraine, Battle, Foreign Trade, World Economy