Diyabetes mellituslu hastalarda hıf-1 α, MMP-9, ıl8 seviyeleri ile diyabetik ayak ülseri gelişimi arasındaki ilişki
The relationship between hif-1α, MMP-9, il8 levels and diabetic foot ulcer development in patients with diabetes mellitus
  1. Tez No: 804898
  2. Yazar: NURDAN PÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KESMEZ CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak ülseri, HIF-1α, MMP-9, IL8, Diabetic foot ulcer, HIF-1α, MMP-9, IL-8
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Diyabetik ayak ülseri oluşumunda HIF-1α, MMP-9, IL8 seviyelerinin erken biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız 15.04.2021 ve 15.04.2022 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Klinik ve Polikliniğine başvuran hasta ve sağlıklı gönüllü kişileden onam alınarak prosektif olarak yapıldı. Çalışmamıza dahil edilen 90 katılımcı 3 gruba ayrıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde takip edilen diyabetik ayak ülseri tanısı almış 30 hasta (Grup 1), Diyabet tanısı almış ancak diyabetik ayak gelişmemiş 30 hasta (Grup 2), Sağlıklı gönüllü 30 (Grup 3) bireyden oluşmakta idi. Çalışmamız için hastaların gerekli olan bilgileri kayıt altına alındı. Katılımcılardan aldığımız kanın santrifüj edilmesi ile serumundan ELİSA yöntemi ile HIF-1α, MMP-9, IL8 seviyeleri çalışıldı. Çıkan sonuçlar SPSS programına kaydedildi ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizde p değeri 0,05'ten daha küçük sonuçlar anlamlı kabul edildi. Bulgular: Diyabetik ayak ülseri olan hastalarda HIF-1α, MMP-9, IL8 seviyeleri diğer iki gruba göre yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı idi. İstatistiksel olarak incelendiğinde MMP-9 ve IL8 düzeyleri tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı idi(p=0,001). HIF-1a ise grup 1 ile 3 ve grup 1 ile 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı iken grup 2 ile 3 arasında istatistiksel anlamlı ilişki yoktu(p=0,001). Diyabetik ayak ülseri olan grupta HIF1-a ile MMP-9 arasında anlamlı negatif orta düzeyde (p=0,038) (r=0,380), HIF1-a ile ESH arasında anlamlı negatif orta düzeyde (p=0,018) (r=0,429), MMP-9 ve ESH arasında pozitif yönde anlamlı orta düzeyde (p=0,044) (r=0,371), ESH ve CRP arasında pozitif yönde anlamlı orta düzeyde (p=0,016) (r=0,438) korelasyon mevcut idi. Sonuç: Yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre inceleciğimiz 3 parametrenin diyabetik ayak ülserine gidişte biyobelirteç olarak kullanılabilir olduğu görüldü. Diyabetik ayak ülseri oluşumu ile en çok ilişkisi olan parametre HIF-1α idi. Aynı zamanda rutin kullandığımız akut faz reaktanları olan CRP ve PCT'den daha anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the usability of HIF-1α, MMP-9, IL8 levels as an early biomarker in the formation of diabetic foot ulcer. Material and methods: Our study was conducted prospectively by obtaining informed consent from patients and healthy volunteers who applied to Atatürk University Faculty of Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic and Polyclinic between 15.04.2021 and 15.04.2022. The 90 participants included in our study were divided into 3 groups. It consisted of 30 patients diagnosed with diabetic foot ulcer (Group 1), 30 patients diagnosed with diabetes but without diabetic foot (Group 2), and 30 healthy volunteers (Group 3) followed in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic. The necessary information of the patients for our study was recorded. HIF-1α, MMP-9, IL8 levels were studied by centrifuging the blood taken from the participants and using the ELİSA method from their serum. The results were recorded in the SPSS program and compared statistically. Results with a p value less than 0.05 were considered significant in statistical analysis. Results: In patients with diabetic foot ulcer, HIF-1α, MMP-9, IL8 levels were higher and statistically significant compared to the other two groups. Statistically, MMP-9 and IL8 levels were statistically significant among all groups(p=0.001). While HIF-1a was statistically significant between group 1 and 3 and group 1 and 2, there was no statistically significant relationship between group 2 and 3 (p=0.001). In the diabetic foot ulcer group, significant negative moderate level between HIF1-a and MMP-9 (p=0.038) (r=0.380), significant negative moderate level between HIF1-a and ESR (p=0.018) (r=0.429), MMP There was a moderately positive correlation between -9 and ESR (p=0.044) (r=0.371), and a moderately significant positive correlation (p=0.016) (r=0.438) between ESR and CRP. Conclusions: According to the results of the statistical analysis, it was seen that the 3 parameters we examined could be used as biomarkers in the progression of diabetic foot ulcer. The parameter most associated with the formation of diabetic foot ulcer was HIF-1α. It was also found to be more significant than the acute phase reactants we routinely use, CRP and PCT.