Jınul ve İbn-i Arabi'nin varlık ve zihin anlayışlarının üzerinden 12. yüzyıl Kore Budizm felsefesi ile İslam felsefesinin karşılaştırılması
A comparison of the 12th century Korean Buddhist philosophy and Islamic philosophy on Jinul and Ibn Arabi's understandings of existence and mind
- Tez No: 804919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kore Budizm Felsefesi, İslam felsefesi, Jinul, İbn-i Arabi, Donojeomsu, Korean Buddhism Philosophy, Islamic philosophy, Jinul, Ibn Arabi, Donojeomsu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Kore Budizm felsefesi, Kore toplumunun düşünce yapısını göstermede önemli rol oynamaktadır. Kore Koryo döneminde Budizm, ulusal din olarak kabul görmüş ve hükümet tarafından desteklenmiştir. Ancak bu dönemde keşişlere verilen imtiyazlar, onların dünyevi zevklere yönelmesine sebep olmuş bu yüzden de Kore Budizm'i asıl amacından çıkıp bozulmaya yüz tutmuştur. Günümüz Kore Budizm'inin temellerini atmada en önemli kişilerden biri olarak kabul edilen Jinul, keşişlere dünyevi hırsları bırakarak yeni bir topluluk kurma yönünde çağrıda bulunmuş, büyük bir çatışma içinde olan Zen ile Gyo Budist okullarını birleştirerek meditasyon ve bilgeliği tek çatı altında toplamıştır. Jinul'un“Donojeomsu ve Jeonghye Ssangu”adlı öğretileri, felsefenin konuları olan varlık ve zihin ile ilgili önemli bilgiler vermiştir. İslam felsefesi, İslam medeniyetlerinin ortak ürünü olarak ortaya çıkmış olup, Beytül Hikme döneminden itibaren Doğu felsefesi ile etkileşim halinde olmuştur. İslam düşünürü İbn-i Arabi'nin varlık felsefesi, evrensel boyutta büyük etki bırakmıştır.“Vahdet-i Vücud ve İnsan-ı Kâmil”adlı öğretileri, varlık ve zihnin neyi ifade ettiğine dair önemli bilgiler vermiştir. Jinul ve İbn-i Arabi'nin insan ruhunda doğuştan beri var olduğuna inandıkları ilahi bilgelik, öğretilerindeki yapı taşını oluşturmuştur. Bu çalışmada birinci bölümde, felsefe ve filozof gibi kavramların tanımlamaları yapılmış olup, Kore Budizm felsefesi ve İslam felsefesinin ortaya çıkışları ve tarihi ele alınmıştır. İkinci bölümde, Jinul'un hayatı ve Kore Budizm felsefesi üzerine çalışmaları ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, İbn-i Arabi'nin hayatı ve İslam felsefesi üzerine çalışmaları ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde ise, Jinul ile İbn-i Arabi'nin varlık ve zihin anlayışları üzerinden 12. yüzyıl Kore Budizm felsefesi ve İslam felsefesinin karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Korean Buddhism philosophy plays an important role in showing the mentality of Korean society. During the Korean Koryo period, Buddhism was accepted as the national religion and supported by the government. However, the privileges given to the monks in this period caused them to turn to worldly pleasures, so Korean Buddhism deteriorated from its original purpose. Considered one of the most important people in laying the foundations of contemporary Korean Buddhism, Jinul called on the monks to abandon their worldly ambitions and establish a new community, combining the conflicting Zen and Gyo Buddhist schools, bringing meditation and wisdom under one roof. Jinul's teachings called“Donojeomsu and Jeonghye Ssangu”gave important information about being and mind, which are the subjects of philosophy. Islamic philosophy has emerged as a common product of Islamic civilizations and has been in interaction with Eastern philosophy since the period of Beytul Hikme. The existential philosophy of the Islamic thinker Ibn Arabi had a great impact on the universal dimension. His teachings called“Wahdat Al-Wujood and Al-Insan Al-Kâmil”gave important information about what existence and mind mean. The divine wisdom, which Jinul and Ibn Arabi believed to be present in the human soul from birth, constituted the building block in their teachings. In the first part of this study, definitions of concepts such as philosophy and philosopher are made, and the emergence and history of Korean Buddhism philosophy and Islamic philosophy are discussed. In the second part, Jinul's life and his work on the philosophy of Korean Buddhism are revealed. In the third part, the life of Ibn Arabi and his works on Islamic philosophy are revealed. In the fourth part, a comparison of 12th century Korean Buddhism philosophy and Islamic philosophy was made through Jinul and Ibn Arabi's understanding of existence and mind.