Farklı mikromekanik modeller kullanılarak geliştirilen eksenel fonksiyonel derecelendirilmiş doğru eksenli kirişlerin statik analizi
Static analysis of axially functionally graded straight beams developed using different micromechanical models
  1. Tez No: 804918
  2. Yazar: SARAH SAYED MOHAMED ALKABIR SAYED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: eksenel yönde fonksiyonel derecelendirilmiş kiriş, mikromekanik model, sonlu eleman yöntemi, statik anali, axially functionally graded beam, micromechanics model, finite element method, static analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tezin amacı, farklı mikromekanik modeller kullanılarak geliştirilen eksenel fonksiyonel derecelendirilmiş doğru eksenli kirişlerin statik analiz davranışını sonlu eleman yöntemi kullanarak incelemektir. Timoshenko çubuk kuramına bağlı olarak iki düğüm noktalı bir sonlu eleman üzerinden karışık sonlu eleman formülasyonu geliştirilmiştir. Karışık sonlu eleman, her düğüm noktasında on iki adet serbestliğe sahiptir. Bunlardan üçü yer değiştirmeleri, üçü kesit dönmelerini, üçü kuvvetleri, ikisi eğilme momentini ve biri ise burulma momentini göstermektedir. Karışık sonlu eleman yöntemine ait sonuçlar, yer değiştirme türü sonlu eleman yöntemine (ANSYS BEAM188) ait sonuçlar ile kıyaslanmıştır. Fonksiyonel derecelendirilmiş malzeme metal-matris ve seramik-parçacık malzemelerden oluşmaktadır. Seramik ve metal malzemelerin hacim oranları kiriş ekseni boyunca değişmektedir. Üç farklı mikromekanik model (Voigt, Mori-Tanaka ve Reuss) üzerinden etkin malzeme özellikleri (elastisite modülü ve Poisson oranı) tariflenmiştir. Farklı mikromekanik modellerin etkisi eksenel fonksiyonel derecelendirilmiş doğru eksenli kirişlerin statik analiz davranışı (yer değiştirmeler, kesit dönmeleri ve mesnet tepkileri) üzerinden parametrik bir çalışma ile incelenmiştir. Bu parametrik çalışma kapsamında, farklı malzeme değişim parametresi, seramik malzeme içeriği ve sınır koşulu durumları için statik analiz sonuçları detaylı olarak irdeleniştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to examine the static analysis behavior of axially functionally graded straight beams developed using different micromechanical models, utilizing the finite element method. A mixed finite element formulation has been developed over a two-node finite element based on the Timoshenko beam theory. The mixed finite element has twelve degrees of freedom at each point. Of these, three indicate displacements, three represent section rotations, three denote forces, two show bending moments, and one shows the torsional moment. The results obtained by using the mixed finite element method have been compared with the results of the displacement type finite element method (ANSYS BEAM188). The functionally graded material consists of metal-matrix and ceramic-particle materials. The volume fraction ratios of ceramic and metal materials vary along the beam axis. Effective material properties (modulus of elasticity and Poisson's ratio) have been described through three different micromechanical models (Voigt, Mori-Tanaka, and Reuss). The effect of different micromechanical models has been investigated through a parametric study on the static analysis behavior (displacements, section rotations, and support reactions) of axially functionally graded straight beams. In this parametric study, static analysis results for different material gradient parameters, ceramic material content, and boundary condition cases have been examined in detail.