Ortaokul Türkçe ders kitaplarının bilim ve teknolojiye yer verme yönüyle değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school Turkish textbooks in terms of including science and technology
  1. Tez No: 804945
  2. Yazar: BİLAL TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Öğretim, Bilim ve Teknoloji, Ders Kitapları, Türkçe, Education and Training, Science and Technology, Textbooks, Turkish
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bilimsel gelişmeler ve teknoloji, insanın ve toplumun hayatında, eğitim öğretim sürecinde gün geçtikçe yerini ve ehemmiyetini artırmakta, kendine her zamankinden daha fazla yer bulmaktadır. Bu sebeple öğrencilerin, çağa uygun bilimsel gelişmeleri; telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik araç gereçleri doğru biçimde tanıyıp anlayarak bunlardan, eğitim ve öğrenme sürecinde azamî seviyede faydalanması beklenir. Nitelikli yeniliklerle nitelikli teknolojik araç gereçler, nitelikli eğitim öğretime katkı sağlayacak ve bu da nitelikli insan gücüne dönüşecektir. Türkçe' nin ana dili olarak öğretiminde en çok kullanılan malzeme ve unsurlarından biri olan Türkçe ders kitaplarının da bilimsel ve teknolojik kavramlara paralel ve uyumlu olarak hazırlanması, eğitim ve öğretim süreçlerinin daha etkin ve öğrencilerin de ilgi ve meraklarını daha artırıcı şekilde olmasına katkı sunabilir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere uygun olarak tasarlanıp tertip edilen öğrenme süreçlerinde, öğrenci başarısına olumlu yönde büyük etkisinin olduğunu ortaya koyan birçok araştırma yapılmıştır. Türkçe ders kitaplarında bilimsel ve teknolojik kavramlara yer verilip verilmediğinin incelendiği bu çalışmada; ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitapları, belge incelemesi yoluyla değerlendirilmiştir. Konu ve temalarda, metinlerde, hazırlık çalışmalarında, etkinliklerinde, görsellerde ve değerlendirme çalışmalarında bilimsel ve teknolojik kavramlara yer verilip verilmediği, TDÖP ile belirlenen Konu Önerileri ve Yetkinliklere göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Scientific developments and technology are increasing their place and importance day by day in the life of people and society, in the education and training process, and they find a place for themselves more than ever. For this reason, students' scientific developments appropriate for the age; It is expected that technological tools such as phones, tablets and computers will be recognized and understood correctly and will benefit from them at the maximum level in the education and learning process. With qualified innovations, qualified technological equipment will contribute to qualified education and this will turn into qualified manpower. The preparation of Turkish textbooks, which is one of the most used materials and elements in teaching Turkish as a mother tongue, in parallel and in harmony with scientific and technological concepts, can contribute to more effective education and training processes and to increase the interests and curiosity of students. There have been many studies that have shown that learning processes designed and organized in accordance with scientific and technological developments have a positive effect on student success. In this study, which examines whether scientific and technological concepts are included in Turkish textbooks; Secondary school 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks were evaluated through document analysis. Whether scientific and technological concepts are included in subjects and themes, texts, preparatory studies, activities, visuals and evaluation studies was examined according to the Subject Suggestions and Competencies determined by TCC.