Multiple skleroz'lu bireylerde solunum ile kombine uygulanan üst ekstremite ve gövdeye yönelik proprioseptif nöromusküler fasilitasyon tekniklerinin, solunum kapasitesi ve yutma üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of upper extremity and trunk proprioceptive neuromuscular facilitation techniques combined with breathing on respiratory capacity and swallowing in individuals with multiple sclerosis
  1. Tez No: 804946
  2. Yazar: JÜLİDE KESEBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. BUKET AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, PNF, Solunum, Yutma, Multiple Sclerosis, PNF, Respiratory, Swallowing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
. MS'in erken evrelerinde dahi hastalarda solunum kaslarında güçsüzlük, akciğer fonksiyonlarında bozulma ve yutma bozuklukları görülebilmektedir. PNF, MS' te nöromotor sonuçları iyileştirmek için kullanılmasına rağmen, solunum fonksiyonları ve yutma üzerindeki etkileri henüz araştırılmamıştır. Bu çalışma, PNF'in solunum paternlerinin üst ekstremite ve gövde ile kombine uygulanmasının MS'te solunum fonksiyonları, yutma, fonksiyonel kapasite, yorgunluk ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladı. Çalışmaya 34 MS hastası alınarak randomize edildi. Solunum egzersiz grubu (Yaş:38,47±8,18/yıl, 12 kadın, 5 erkek; EDSS:1,20±0,46, MS süresi: 8,05±6,39/yıl) veya PNF grubu (Ortalama yaş:43,23±10,55/yıl, 10 kadın, 7 erkek; EDSS:2,08±1,18, MS süresi: 6,58±2,91/yıl). PNF grubuna solunumla kombine teknikler, 6 hafta boyunca haftada 3 gün uygulandı. Solunum egzersiz grubuna 6 hafta boyunca, günde 20 dakika nefes egzersizleri evde mesajla geri bildirimle uygulandı. Pulmoner fonksiyonlar (%FEV1, %FVC, %FEV1/FVC, %PEF, %FEF 25-75, %TÖA)beklenen, MİP ve MEP ekspiratuar kas kuvvetleri değerlendirildi. Yutmada“DYMUS”ve“EAT-10'', fonksiyonel kapasitede ''2 DYT'', yaşam kalitesinde ”MUSIQoL“ ve yorgunlukta ”YŞÖ" kullanıldı. Tedavi sonrası solunum egzersiz grubunda, MİP (p=0,038), MEP (p=0,033), DYMUS (p=0,010), EAT-10 (p=0,001) ve MUSIQoL (p=0,007), 2 DYT (p=0,001) iyileşirken; PNF grubunda, MİP (p=0,005), MEP (p=0,001), %FEV1/FVCbeklenen(p=0,003), %PEFbeklenen (p=0,010), %FEF25-75beklenen (p=0,023), %TÖAbeklenen (p=0,017), DYMUS (p=0,001), EAT-10 (p=0,001), YŞÖ (p=0,017) ve MUSIQoL (p=0,002) iyileşti. Grupların karşılaştırılmasında; MİP değişimi solunum egzersiz grubunda, (p=0,013), %FEV1 değişimi PNF grubunda (p=0,011) anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuçlarımız PNF' in; MS'te solunum kas kuvveti, akciğer fonksiyonları, yutma, yorgunluk ve yaşam kalitesini iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Ancak PNF' in solunum egzersizlerinden daha fazla etki gösterdiği tek parametre %FEV1'di ve solunum egzersizlerinin MİP'i arttırmada daha etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Even in the early stages of the MS patients may suffer from respiratory muscle weakness, impaired lung functions and swallowing disorders. Although PNF is used to improve neuromotor outcomes in MS, its effects on respiratory functions and swallowing has not been investigated yet. This study aimed to examine the effects of combined practice of PNF breathing patterns with upper extremity and trunk patterns on respiratory functions, swallowing, functional capacity, fatigue and quality of life in MS. Thirty-four MS patients randomized in the study. Breathing exercise group (Age:38,47±8,18/years, 12 women, 5 men; EDSS:1,20±0,46, time on MS:8,05±6,39/years) or PNF group (Age:43,23±10,55/years, 10 women, 7 men; EDSS:2,08±1,18, time on MS:6,58±2,91/years). In the PNF group, PNF techniques combined with respiration were applied, 3 days/week for 6 weeks. Breathing exercise group maintained breathing exercise at home for 20 minutes/ day for 6 weeks and followed-up with mobile messages. Pulmonary functions (%FEV1, %FVC, %FEV1%/FVC, %PEF, %FEF25-75%,PCF%)pred and inspiratory (MIP) and expiratory muscle strength (MEP) were evaluated. Swallowing function was assessed using“DYMUS”and“EAT-10”. Functional capacity evaluated with“2 MWT'' while fatigue and Qol questioned using ”MUSIQoL“ and ”FSS". After treatment, MIP (p=0.038), MEP (p=0.033), DYMUS (p=0.010), EAT-10 (p=0.001), 2MWT (p=0,001) and MUSIQoL (p=0.007) improved in breathing group. In the PNF group, MIP (p=0.005), MEP (p=0.001), %FEV1/FVCpred(p=0.003),%PEFpred(p=0.010),%FEF2575pred(p=0.023),%PCFpred(p=0.017), DYMUS(p=0.001), EAT-10 (p=0.001), FSS (p=0.017) and MUSIQoL (p=0.002) improved. In the comparison of the groups, change in MIP was significantly higher in breathing group (p=0.013) and FEV1% was significantly improved in the PNF group (p=0.011). Our results indicated that PNF has a potential to improve respiratory muscle strength, pulmonary functions, swallowing, fatigue and QoL in MS. However, the only parameter in which PNF had a greater effect than breathing exercises was FEV1%, and even breathing exercises were found to be more effective in increasing MIP.