Servikal smear örneklerinden tespit edilen human papilloma virüs genotiplerinin sitolojik bulgularla birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of human papilloma virus genotypes detected from cervical smear samples with cytological findings
  1. Tez No: 805005
  2. Yazar: ZEYNEP SAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Genotip, human papillomavirüs, serviks kanseri, smear, Cervical cancer, genotype, human papillomavirus, smear
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine, tarama amaçlı veya klinik kuşku ile başvuran ve HPV-DNA genotiplendirme testiyle birlikte PAP smear testi istenen, servikal sürüntü örneği alınmış kadınlardaki HPV-DNA genotiplendirme sonuçlarının sitolojik bulgularla birlikte retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuruda bulunan 1016 kadın dahil edildi. HPV-DNA sonuçları BD Viper™ LT Sistemi üzerine kurulu RT PCR tabanlı cihazda dahili kontrol grubu marker olarak beta globin geni referans alınarak hedef E6/E7 onkogenlerinin kalitatif tespiti yapıldı. Sitolojik olarak değerlendirilmesi ise patoloji laboratuvarında Bethesda 2001 sınıflandırmasına göre yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1016 olgunun 210'unda (%20.7) HPV-DNA pozitif, 806'sında (%79.3) ise HPV-DNA negatif olarak saptanmıştır. Pozitif saptanan örneklerin 74'ünde (%35.2) multipl yüksek riskli HPV gen bölgesi pozitifliği tespit edilmiştir. HPV-DNA testindeki negatif 806 bireyin 315'inin (%69.2) smear sonuçlarında anormal hücrelerin varlığı saptanmıştır. HPV-DNA'sı pozitif kadınların 70'inde (%12.5) oranında smear sonuçlarının negatif olduğu da görülmüştür. Yaş grupları açısından değerlendirildiğinde hem HPV-DNA pozitifliği hem de smear da patolojik bulgulara rastlanma durumu 35-51 yaş aralığındaki kadın popülasyonunu daha yüksek oranda etkilediği görülmüş ve her iki sonuçların birbiriyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: HPV DNA'nın gerek pozitif gerekse negatif saptandığı bireylerde anormal sitolojik sonuçlarla karşılaşılmıştır. Prekanseröz lezyonların invaziv lezyona kadar ilerlemesinin engellenmesi amacıyla tarama testi olarak HPV-DNA ve PAP smear'ın birlikte kullanımı küresel bir sağlık sorunu haline gelen ve birçok parametrenin etkilediği serviks kanserinin önlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu gerçeğini de beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to retrospectively evaluate the HPV-DNA genotyping results along with cytological findings in women who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic for screening purposes or with clinical suspicion and requested a PAP smear test along with an HPV-DNA genotyping test, took a cervical swab sample. Material and Method: In this study, 1016 women who applied to Atatürk University Health Application and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic were included. HPV-DNA results qualitative detection of target E6/E7 oncogenes was performed by referring to the beta globin gene as an internal control group marker in an RT PCR-based device based on the BD Viper ™ LT System. Cytological evaluation was performed in the pathology laboratory according to the Bethesda 2001 classification. Results: Of the 1016 cases included in the study, 210 (20.7%) were found to be HPV-DNA positive and 806 (79.3%) were found to be HPV-DNA negative. Multiple high-risk HPV gene region positivity was detected in 74 (35.2%) of the positively detected samples. The presence of abnormal cells was detected in the smear results of 315 (69.2%) of the 806 negative individuals in the HPV-DNA test. It was also observed that the smear results were negative in 70 (12.5%) of HPV-DNA positive women. When evaluated in terms of age groups, both HPV-DNA positivity and the presence of pathological findings on smear were found to affect the female population in the 35-51 age range at a higher rate, and it was found that both results were related to each other. Conclusion: Abnormal cytological results have been encountered in individuals in whom both positive and negative HPV DNA has been detected. The combined use of HPV-DNA and PAP smear as a screening test to prevent the progression of precancerous lesions to an invasive lesion also brings with it the fact that it has an important place in the prevention of cervical cancer, which has become a global health problem and is affected by many parameters.