Obez hastalarda, metabolik sendrom ve tip 2 diabetes mellitus gelişiminde inflamatuvar süreçlerin yeri ve öneminin belirlenmesi
Determination of the role and importance of inflammatory processes in the development of metabolic syndrome and type 2 diabetes mellitus in obese patients
  1. Tez No: 805226
  2. Yazar: İLAYDA VAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİN KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, metabolik sendrom, Tip 2 Diabetes Mellitus, inflamasyon, CRP, IL-6, TNF-α, lökosit ve alt grupları, Obesity, metabolic syndrome, type 2 diabetes mellitus, inflammation, CRP, IL-6, TNF-α, leukocytes and their subgroups
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Adipoz doku tarafından inflamatuvar sitokinlerin salınımı, metabolik sendrom ve Tip 2 Diabetes Mellitus gelişimiyle ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada obezite, metabolik sendrom ve Tip 2 Diabetes Mellitus gelişiminde inflamatuvar süreçlerin yeri ve öneminin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 160 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar BKİ, NCEP-ATP III ve IDF metabolik sendrom ve ADA diyabet tanı kriterleri kullanılarak sınıflandırıldı. Katılımcıların, CRP, IL-6, TNF-alfa düzeyleriyle, lökosit ve alt grupları sayıları inflamatuvar süreçlerin değerlendirilmesinde kullanıldı. Tüm veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda, CRP ve IL-6 değerlerinin obezlerde obez olmayan gruba göre daha yüksek; BKİ, kilo, bel çevresi, trigliserit ve HOMA-IR ile de pozitif yönlü korele bulundu. Lökosit sayıları ve eozinofil hariç tüm lökosit alt grupları obez hastalarda obez olmayan gruba göre daha yüksek; obez olmayan grupta lökosit, lenfosit ve bazofil sayısı Obez+MetS grubuna göre ve lökosit, nötrofil, monosit ve eozinofil sayıları Obez gruba göre daha düşüktü. Lökosit düzeylerinin, kilo BKİ, bel çevresi, glikoz, TG, HbA1c ve HOMA-IR değerleri ile pozitif yönlü, HDL-K düzeyleri ile de negatif yönlü korele bulundu. Gönüllüler, IDF kriterlerine göre gruplandırıldığında CRP ve IL-6 seviyeleri en yüksek Obez+T2DM grubundaydı. Obez olmayan grupta CRP düzeyleri Obez+T2DM grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Sonuç: Sonuçlarımız, obezite, MetS ve T2DM gelişiminde inflamatuvar parametrelerin bir gösterge olabileceğini desteklemektedir. Bu parametrelerin özellikle yeni tanı almış hasta gruplarında incelenmesinin önemli olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
aim: The release of inflammatory cytokines by adipose tissue is associated with the development of metabolic syndrome and Type 2 Diabetes Mellitus. In this study, we aimed to determine the role and importance of inflammatory processes in the development of obesity, Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes Mellitus. Method: 160 participants were included in the study. Participants were classified using body mass index, NCEP-ATP III and IDF Metabolic Syndrome and ADA diabetes diagnostic criteria. CRP, IL-6, TNF-alpha levels, leukocyte and subgroup counts were used to evaluate inflammatory processes. All data were analyzed using SPSS package program. Results: In our study, CRP and IL-6 values were higher in obese patients compared to the control group and positively correlated with BMI, weight, waist circumference, triglyceride and HOMA-IR. Leukocyte counts and all leukocyte subgroups except eosinophils were higher in obese patients compared to the control group; in the control group, leukocyte, lymphocyte and basophil counts were lower according to the Obese+MetS group; leukocyte, neutrophil, monocyte and eosinophil counts were lower according to the obese group. Leukocyte levels were positively correlated with weight, BMI, waist circumference, glucose, TG, HbA1c and HOMA-IR values and negatively correlated with HDL-C levels. When the volunteers were grouped according to IDF criteria, CRP and IL-6 levels were highest in the Obese+T2DM group. There was a significant difference between the control group and the Obese+T2DM group in terms of CRP levels. Conclusion: Our data support that inflammatory parameters may be an indicator in the development of obesity, MetS and T2DM. It is thought that it may be important to examine these parameters especially in newly diagnosed patient groups.