Hiponatremi tedavisinde tolvaptanın etkinlik ve yan etki profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and side effect profile of tolvaptan in the treatment of hyponatremia
- Tez No: 805311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, tolvaptan, etkinlik, yan etki profili, Hyponatremia, tolvaptan, efficacy, side effect profile
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Hiponatremi klinikte en sık karşılaştığımız elektrolit bozukluğudur ve vazopressin reseptör antagonisti olan tolvaptan hipervolemik ve övolemik hiponatremi tedavisinde son zamanlarda kullanıma giren etkili bir ajandır. Tolvaptan bu amaçla ülkemizde de kullanılmaktadır. Bu grup ilaçlar güvenli olmalarına rağmen, 2013 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tolvaptanın uzun süre kullanılmaması ve karaciğer hastalığı olanlarda dikkatli olunması gerektiği ile ilgili güvenlik uyarısı yayımlamıştır. Çalışmamız hiponatremi tedavisinde tolvaptanın etkinliği ve karaciğer fonksiyon testleri (KCFT) üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve bağlı yan dal kliniklerinde, son 5 yıl içerisinde şiddetli hiponatremi tanısı ile yatırılan hipervolemik ve övolemik hastalar dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak tarandı ve geliş şikayetleri, fizik muayene bulguları ve laboratuvar bulguları kayıt edildi. Hipertonik ve tolvaptan alan hasta grupları arasında sodyum düzelme hızları karşılaştırıldı. Bununla birlikte tolvaptan verilen hastalar yan etki açısından yatış karaciğer fonksiyon testlerine göre KCFT yüksek ve normal olarak sınıflandırıldı. Bu iki grupta takip eden 4. ve 7. günlerde KCFT yükselmesi görülüp görülmediği ve gruplar arası farklılık olup olmadığı incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 236 hastanın ortanca yaş değeri 74 (65-82) yıl, ortanca yatış süresi 9 (7-11) gündü. Katılımcıların %53,4'ü kadındı. Başvuru şikayetleri sıklık sırası ile; halsizlik (%39,8), bulantı (%34,7), letarji (%16,5), nefes darlığı (%13,6), ödem (%7,2), baş dönmesi (%6,8), baş ağrısı (%5,1), nöbet (%3,0) idi. Hastaların %30,5'inde hipervolemik, %69,5'inde övolemik hiponatremi vardı. Tedavi olarak tolvaptan ve %3'lük hipertonik verilen hasta sayısı eşit alındı. Hastalarda ortanca sodyum değeri 117 (112-120) mEq/L idi. Tolvaptan grubundakilerin %47,5'inde hipervolemik, %52,5'inde övolemik hiponatremi var iken %3'lük hipertonik tedavi grubundakilerin %13,6'sında hipervolemik, %86,4'ünde övolemik hiponatremi vardı. Laboratuvar bulgularındaki zamanla değişim tedavi gruplarına göre analiz edildiğinde 1. gün ve 7. gün sodyum değeri tolvaptan grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Tolvaptan tedavisi alan hastaların 61'inin (%52) KCFT değerleri normal iken 57'sinin (%48) KCFT değerleri yüksekti. KCFT değerleri normal olan hastalarda Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT) ve total bilirubin değerlerinin zamanla değişimi analiz edildiğinde AST ve ALT değerlerindeki değişimin anlamlı olduğu, ancak yükselme olmadığı, total bilirubin değerindeki değişimin ise benzer olduğu, KCFT değerleri yüksek olan hastalarda AST, ALT ve total bilirubin değerlerinin zamanla değişimi analiz edildiğinde ise AST ve total bilirubin değerlerindeki değişimin anlamlı olduğu, ancak düşüş olduğu ve ALT değerindeki değişimin ise benzer olduğu anlaşıldı. Sonuç: Çalışmada tolvaptanın hiponatremi tedavisinde sodyumu düzeltmede etkin olduğu ve kısa süreli ve düşük dozlarda yan etki açısından güvenli olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: Hyponatremia is the most common electrolyte disorder in the clinic and and tolvaptan, a vasopressin receptor antagonist, is an effective agent that has recently been used in the treatment of hypervolemic and euvolemic hyponatremia. Tolvaptan is also used in our country for this purpose. Although these drugs are safe, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) issued a safety warning in 2013 that tolvaptan should not be used for long periods of time and caution should be exercised in patients with liver disease. Our study aims to evaluate the efficacy of tolvaptan in the treatment of hyponatremia and its effect on liver function tests. Material and Method: Hypervolemic and euolemic patients hospitalized with the diagnosis of severe hyponatremia in the last 5 years were included in the study in the internal medicine and sub-branch clinics of the Health Sciences University (SBU) Antalya Training and Research Hospital. The medical records of the patients were reviewed retrospectively, and their admission complaints, physical examination findings, and laboratory findings were recorded. Sodium recovery rates were compared between the patient groups receiving hypertonic and tolvaptan. However, patients given tolvaptan were classified as high and normal for side effects according to hospitalization liver function tests. In these two groups, it was examined whether there was an increase in KCFT on the 4th and 7th days and whether there was a difference between the groups. Results: The median age of 236 patients included in the study was 74 (65-82) years and the median length of hospital stay was 9 (7-11) days. 53.4% of the participants were women. Admission complaints were as follows: weakness (39.8%), nausea (34.7%), lethargy (16.5%), shortness of breath (13.6%), edema (7.2%), dizziness (6.8%), headache (5.1%), seizure (3.0%), respectively. 30.5% of the patients had hypervolemic hyponatremia and 69.5% had euvolemic hyponatremia. The number of patients treated with tolvaptan and 3% hypertonic was equal. The median sodium value in the patients was 117 (112-120) mEq/L. While 47.5% of the patients in the tolvaptan group had hypervolemic hyponatremia and 52.5% had euolemic hyponatremia, 13.6% of the patients in the 3% hypertonic treatment group had hypervolemic hyponatremia and 86.4% had euolemic hyponatremia. When the change in laboratory findings over time was analyzed according to the treatment groups, the sodium values on Day 1 and Day 7 were significantly higher in the tolvaptan group. While 61 (52%) of the patients receiving tolvaptan treatment had normal KCFT values, 57 (48%) had high KCFT values. When the change in Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT) and total bilirubin values over time was analyzed in patients with normal KCFT values, it was understood that the change in AST and ALT values was significant, however, there was no increase, the change in total bilirubin value was similar, and when the change in AST, ALT and total bilirubin values over time was analyzed in patients with high KCFT values, it was understood that the change in AST and total bilirubin values was significant, but the decrease and the change in ALT value was similar. Conclusion: In the study, it was observed that tolvaptan was effective in correcting sodium in the treatment of hyponatremia and was safe for short-term and low doses in terms of side effects.