Seramik sanatında hikaye anlatımı ve anlatımcı yaklaşım
Storytelling and narrative approach in ceramic art
- Tez No: 805314
- Danışmanlar: PROF. BURCU KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hikaye anlatımı, anlatımcı yaklaşım, seramik, sanat, anlatıcı, hikaye, Storytelling, Narrative Approach, Ceramic Art, Storyteller, Story
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
“Seramik Sanatında Hikaye Anlatımı ve Anlatımcı Yaklaşım”adlı yüksek lisans tez çalışmasında, insanın tarihsel süreçte dil ve hikayeler ile kurduğu ilişkinin plastik sanatlara olan etkisi seramik sanatı üzerinden araştırılarak; anlatımcı yaklaşım ve hikaye anlatımı arasında bir ayrım olup olmadığı incelenmiştir. İnsan, var olduğu tüm dönemlerde anlam arayışı içerisindedir. İnsanın kendini ve evreni tanıma ve anlamlandırma çabası sonucunda kurguladığı anlatıların izleri, tüm üretimlerinde yer bulmuştur. Tarih boyunca insanın anlatma isteğinin yansıması; mağara resimleri, mezar taşları (stelleri), seramikler, heykeller ve resimler üzerinde görülmektedir. Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın temelini oluşturan hikaye ve anlatı kavramları, yazın alanındaki tanımlamalar üzerinden açıklanmış ve sonrasında plastik sanatlarda yer edindiği haline ek olarak yeni bir tanımlama yapılmıştır. Bu tanımlarda iki kavramın plastik dildeki nüans farkları ayırt edilmeye ve böylelikle anlaşılmaya çalışılmıştır. Hikaye anlatımı ve anlatımcı yaklaşımda etkili faktörler sanatla ilişkisi bağlamında irdelenmiştir. Hikayenin gücü üzerine düşünebilmek, anlayabilmek amacı ile felsefi yaklaşımlardan faydalanılmıştır. Plastik sanatlarda hikaye anlatımı ve anlatımcı yaklaşım sanatsal ifade yöntemlerine göre örnekler üzerinden incelenmiş; eserlerde anlatıcı ve izleyicinin etkisi araştırılmıştır. Tarih öncesi çağlardan günümüze insanın üretimlerine etki eden anlatılar; tarihi eserler ve sanat eseri örnekleri üzerinden incelenmiştir. Tarihsel süreçte eserlerin kültürel ve kültürlerarası etkileşimlerine ve değişimlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde eserlerinde hikayelere ve anlatılara yer veren günümüz seramik sanatçılarından örnekler irdelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde tez konusuna dair yapılan alan taraması, eskiz, maket ve kişisel tarihi içeren bir hikaye doğrultusunda özgün seramik uygulamalar gerçekleştirilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis titled as“Storytelling and Narrative Aproach in Ceramic Art”it has been examined whether there is a distinction between Narrative approach and storytelling by investigating he effect of relationship that human established with language and stories in the historical process on plastic arts through ceramic art. Human is insearch of meaning in all periods of his/her existence. The traces of the narratives that human has constructed as a result of his/her efforts to recognize and make sense of himself/herself and the universe, have found a place in all his/her productions. Reflection of what human wanted to tell throughout history, may be seen on cave paintings, grave steles, ceramics, sculptures and paintings. The narratives affecting the human productions from prehistoric times to the present have been examined through examples of historical artifacts and artworks. This research consists of three chapters. In the first chapter, the concepts of story and narrative which forms the basis of the research, are explained through the definitions in the field of literature and then afterwards a new definition has been made in addition to the situation in plastic arts. In these definitions, the nuance differences of the two concepts in plastic language have been tried to be discovered. Influencing factors i storytelling and narrative approach are examined in the context of their relationship with art. Philosophical approaches were used in order to be able to think and understand the power of the story. By examining the examples of the storytelling and narrative approach in plastic arts according to the artistic expression methods, the influence of the narrator and the audience in the artworks has been researched. The narratives affecting the production of people from prehistoric times to the present have been examined through examples of historical artifacts and work of art. The cultural and intercultural interactions and changes of the artworks and artifacts in the historical process are included. In the third chapter; examples of current ceramic artists, who include stories and narratives in their artworks, are given. In the last chapter of the research, the study has been completed by making original ceramic applications through literature research, sketch drawings, model making and a story about the personal history.