Ayrılık konulu türkü hikayelerinin seramik yüzeylere yansıması
The reflections of turkish folk song separation stories on ceramic surfaces master thesis
- Tez No: 568585
- Danışmanlar: DOÇ. HİKMET SERDAR MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Ayrılık, Müzik ve Seramik, Folk Songs, Separation, Music, and Ceramics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türk kültürünün temel unsurlarından ve sözlü geleneğin vazgeçilmez icra ürünlerinden biri olan türküler, geçmişten günümüze Türklerin sosyal, kültürel ve dinî hayatının her aşamasında yer almıştır. Türk insanı çoğu zaman kendini ifade edemediği duygularını türkülerle anlatmıştır. Endişelerini türkü dizelerine aktarmış; sevincini, heyecanını, hüznünü, acısını türkülerle dile getirmiş ve söyleyemediği sırlarını türkülerle paylaşmıştır. Türküler bazen bir ölüm ya da ayrılığın acısıyla yoğrularak ağıta dönüşmüş, bazen kadere boyun eğmenin sessizliğini bazen de zulme, haksızlığa, vefasızlığa, soysuzluğa ve saygısızlığa başkaldırının güçlü bir sesi olmuştur. Türkülerde insana dair özelliklerden; yiğitlik, aşk, heyecan ve gizem yanında doğadan toprak, ateş, su ve hava da konu olarak işlenmiştir. Mitoloji, edebiyat, tarih, felsefe, gelenek, görenek, hukuk, töre, renk, desen, güç, enerji ve sayamadığımız birçok konular türkülerdeki dizelerde yerini almıştır. Bu açıdan bakıldığında bulunduğu coğrafik özelliklerden dolayı Anadolu, çok zengin ve köklü bir türkü geleneğine sahip olduğu görülür. Araştırmanın literatür taramasında seramik sanatında daha önce türkü hikayeleri ile ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle özgün sayılabilecek bu çalışma kapsamında türküleri seslendirilmek yerine, seramiğin plastik ve zengin anlatım dili ile yüzeylerde yorumlanması araştırılmıştır. Ayrılık konulu hikâyeli türkülerde geçen karakterler için söylenmiş türkülerin ezgileri dinlenmiş ve her türküye uygun tasarımlar o döneme göre düşünülmüş ve uygulanmıştır. Çalışmalarda ahşap, tel vb. materyaller, sır altı dekoru, renkli ve renksiz sırlar ve dokular birlikte kullanılarak ortak bir dil oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Folk songs, one of the basic elements of Turkish culture and one of the indispensable performance products of oral tradition, have taken place in every stage of the social, cultural and religious life of Turks from past to present. Most of the time, Turkish people expressed their inexpressible feelings through folk songs. They transferred their concerns to folk songs; they expressed joy, excitement, sadness, and pain and shared hidden secrets through folk songs. Folk songs have sometimes turned into lament with the pain of death or separation. Sometimes the silence of obedience to fate has been a powerful voice of rebellion against cruelty, injustice, disloyalty, desolation, and disrespect. In folk songs, human characteristics, heroic deeds, love, excitement, and mystery, as well as nature, soil, fire, water, and air are mentioned. Mythology, literature, history, philosophy, tradition, custom, law, color, pattern, power, energy, and many other subjects that we cannot count have taken their place in the verses of folk songs. From this perspective, it is seen that Anatolia has a very rich and deeply rooted folk tradition due to its geographical features. In the literature review of the study, no study on folk tales in ceramic art was found before. Therefore, instead of singing folk songs, the interpretation of ceramics on surfaces with plastic and rich expression language was investigated within the scope of this study which can be considered as original. The songs with the theme of separation have been listened to and the designs of each song have been thought and applied according to that period. Wood, wire, underglaze decor, colored and colorless glazes and textures were used together to create a common language.