Merkez bankası para politikası araçlarının İslam iktisadı açısından incelenmesi ve çözüm teklifleri
Central bank monetary policyanalysis of instruments from an Islamic economic perspectiveand proposals for solutions
- Tez No: 805378
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Adâlet, Ekonomik büyüme, Hakkâniyet, İslam iktisadı, Kurumsal çerçeve, Para politikası, Sosyal refah, Justice, Economic growth, Fairness, Islamic economics, Institutional framework, Monetary policy, Social welfare
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, merkez bankası para politikası araçları İslam iktisadı açısından incelenmiş ve çözüm teklifleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışma, İslam iktisadı sisteminin temel ilkelerini, özelliklerini vurgulamakta ve genel bir bakış açısı sunarak başlamaktadır. Daha sonra konvansiyonel sistemin egemen olduğu ekonomilerde kullanılan para politikası araçları incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma, konvansiyonel para politikası araçlarının İslam iktisadı ile uyumlu olup olmadığını incelemekte ve para politikasının İslam iktisadına uygun bir çerçevede ekonomik büyüme ve istikrarı teşvik etmedeki rolünü tartışmaktadır. Ayrıca, İslam iktisadına uygun bir para politikasının uygulanmasındaki zorluklar belirlenmeye çalışılmıştır. Tez bu amaçlara ulaşmak için, nitel bir araştırma yaklaşımı kullanarak İslam iktisadı ve para politikasına ilişkin literatürün kapsamlı bir incelemesini içermektedir. Bu çalışmanın bulguları, İslam iktisadına uygun para politikasının temel ilkelerinin adâlet, eşitlik ve refah olduğunu ve sürdürülebilir ekonomik büyüme ile toplumsal refahı teşvik etmeyi amaçladığını ortaya koymaktadır. Araştırma, İslam iktisadına uygun para politikasının uygulanması için uygun kurumsal ve yasal çerçevenin geliştirilmesinin yanı sıra İslâmî finansın karşı karşıya olduğu zorlukları ele alarak yenilikçi araç ve tekniklerin benimsenmesinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, central bank monetary policy tools have been examined from the perspective of Islamic economics, and proposals for solutions have been attempted to be put forward. The study emphasizes the basic principles and characteristics of the Islamic economic system and starts with a general overview. Later, the monetary policy tools used in economies where the conventional system dominates have been examined. In this context, the study examines whether conventional monetary policy tools are compatible with Islamic law and discusses the role of monetary policy in promoting economic growth and stability within a framework that is compatible with Islamic law. In addition, the thesis attempts to identify some of the challenges in implementing a monetary policy that is compatible with Islamic law. To achieve these goals, this study includes a comprehensive review of the literature on Islamic economics and monetary policy, using a qualitative research approach. The findings of this study reveal that the fundamental principles of a monetary policy that is compatible with Islamic finance are justice, equality, and welfare, which aim to promote sustainable economic growth and social welfare. The research emphasizes the need to develop an appropriate institutional and legal framework for the implementation of a monetary policy that is compatible with Islamic finance, as well as the adoption of innovative tools and techniques to address the challenges faced by Islamic finance.