Musavver Terakki (Dördüncü sene) inceleme-tahlili dizin-seçilmiş metinler
Musavver Terakki (Fourth year) review-assay index- selected texts
  1. Tez No: 805400
  2. Yazar: ZİŞAN GÖŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Musavver Terakki, Süreli Yayınlar, I. Meşrutiyet Dönemi, Edebî Hayat, Servet-i Fünun Edebiyatı, Musavver Terakki, Periodicals, First Constitutional Period, Literary Life, Servet-i Fünun Literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 425
Özet
Süreli yayınlar, toplumun siyasi, sosyal ve edebî yapısını yansıtmaya yarayan ve yayımlandıkları döneme de ışık tutan süreli yayınlar aynı zamanda edebiyat tarihinde en önemli materyalleri arasındadır. Bu minvalde I. Meşrutiyet Dönemi'nin uzun soluklu yayınlarından olan Musavver Terakki mecmuası da yayımlandığı yılların edebî ve kültürel hayatını günümüze aktarması bakımından kayda değerdir. Çalışmanın konusu olan Musavver Terakki, 1897-1908 yılları arasında neşredilmiştir. Basın hayatında 11 yıl varlığını sürdüren mecmuanın bu çalışmada dördüncü senesini içeren 1 Eylül 1900 ile 20 Şubat 1902 tarihleri incelmeye tabi tutulmuştur. Bu yıllar arasında Musavver Terakki kırk sekiz sayı yayımlanmıştır. Musavver Terakki, II. Abdülhamit'in baskıcı yıllarına denk geldiği için döneminin diğer mecmuaları gibi siyasi meselelerden uzak kalmayı tercih etmiştir. Mecmuanın neşredildiği yıllar, aynı zamanda edebiyat ortamına“Servet-i Fünun Edebiyatı”anlayışının hâkim olduğu yıllardır. Musavver Terakki, dönemindeki bu edebî anlayışa tepki göstermemiş aksine özel bir ilgi duymuştur. Çalışmanın“Giriş”bölümünde I. Meşrutiyet Dönemi'nin edebiyat ve basın hayatı hakkında bilgiler verilmiştir.“Birinci Bölüm”de mecmuanın kimlik bilgileri, yayın politikası, şekil özellikleri, muhteva özellikleri ve yazar kadrosu tanıtılmaya çalışılmıştır.“İkinci Bölüm”“Sayılara Göre Sistematik Dizin”ve“Alfabetik Dizin”olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.“Sayılara Göre Sistematik Dizin”bölümünde her sayıdaki metinlerin isimleri ile yazarları sıralanmış ve bunların bulundukları sayfalar belirtilmiştir.“Alfabetik Dizin”kısmı da kendi içinde“Yazar Adına Göre Alfabetik Dizin”ve“Konularına ve Türlerine Göre Alfabetik Dizin”şeklinde alt başlıklardan oluşmaktadır. Bu başlıklar altında manzum ve mensur eserler hakkında çeşitli bilgiler verilmiş ve belirli durumlara göre tahlil edilmiştir.“Üçüncü Bölüm”de ise mecmuanın edebî anlayışını ve dönemin sosyal, kültürel, edebiyat ortamlarını yansıtır nitelikte olan metinler Latin alfabesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Periodicals, which serve to reflect the political, social and literary structure of the society and shed light on the period in which they were published, are also among the most important materials in the history of literature. In this respect, Musavver Terakki magazine, which is one of the long-running publications of the First Constitutional Period, is also noteworthy in that it conveys the literary and cultural life of the years it was published. Musavver Terakki, the subject of the study, was published between 1897-1908. In this study, the dates between September 1, 1900 and February 20, 1902, which include the fourth year of the magazine, which has been in existence for 11 years in the press life, were examined. Between these years, forty-eight issues of Musavver Terakki were published. Musavver Terakki, II. Since it coincided with the oppressive years of Abdülhamit, he preferred to stay away from political issues like other magazines of his period. The years when the journal was published were also the years when the understanding of“Servet-i Fünun Literature”dominated the literary environment. Musavver Terakki did not react to this literary understanding of his time, on the contrary, he took a special interest. In the“Introduction”section of the study, information about the literature and press life of the First Constitutional Period is given. In the“First Chapter”, the identity information, publication policy, shape features, content features and writer staff of the journal were tried to be introduced.“Second Part”is divided into two parts,“Systematic Index by Numbers”and“Alphabetical Index”. In the“Systematic Index by Numbers”section, the names and authors of the texts in each issue are listed and the pages where they are found are indicated. The“Alphabetical Index”section also consists of sub-headings such as“Alphabetical Index by Author's Name”and“Alphabetical Index by Subjects and Genres”. Under these headings, various information about verse and prose works are given and analyzed according to certain situations. In the“Third Chapter”, texts reflecting the literary understanding of the journal and the social, cultural and literary environments of the period were transferred to the Latin alphabet.