Sağlık kurumlarında hasta güvenliği kültürünün araştırılması: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi örneği
Researching the culture of patient safety in health institutions: The case of Sivas Cumhuriyet University Health Services Research and Application Hospital
  1. Tez No: 805401
  2. Yazar: TALHA EREN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Hasta Güvenliği Kültürü, Health Services, Patient Safety Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sağlık hizmeti sunan kurumlarda ister istemez oluşan hataların önlenebilir olması ve tekrar edilmemesi sağlık hizmetlerine olan güveni artırarak beraberinde başarıyı getirmektedir. Yapısında birçok değişken barındıran sağlık hizmeti sektörünü tek çatı altında toplayan hiç şüphesiz kurumsal kültürdür. Bu çalışmanın en temel amacı, SCÜUAH sağlık çalışanlarının hasta güvenliği algılarının belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan araştırmada veriler; 2022 yılının Temmuz ayında görev başında olan 473 sağlık çalışanından anket tekniğiyle toplanmıştır. Kullanılan anketler iki bölümden (demografik sorular ve hasta güvenliği ölçeği) oluşmaktadır. Katılımcıların tanıtıcı özelliklerinin belirlenmesinin ardından Türkmen vd (2011) tarafından geliştirilen 'Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği' kullanılmıştır. Dörtlü likert tipinde hazırlanan ölçekte beş alt boyut bulunmaktadır. Bu ölçekten alınacak puan ortalamasının yüksek olması hasta güvenliği algısının yüksek olduğu anlamını taşımaktadır. Beklenmedik olay ve hata raporlama durumunun, bakım ortamının ve çalışan davranışlarının yaş açısından farklılığı önemli olarak bulunmuş ve yaşın ilerlemesi durumunda hasta güvenliği kültürlerinin daha yükseldiği görülmüştür (p0.05). Katılımcıların meslekte çalışma yıllarının artması durumunda hasta güvenliği kültürlerinin de arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Yapılan diğer analizler sonucunda, kurumda çalışan sağlık çalışanlarının hasta güvenliği algılarının genel itibariyle iyi düzeyde olduğu, kurumdaki görevli hekim ve hemşirelerin hasta güvenliği algılarının diğer çalışanlara oranla daha yüksek olduğu yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that the mistakes that inevitably occur in institutions providing health services can be prevented and not repeated increases the trust in health services and brings success. It is undoubtedly the organizational culture that gathers the health service sector, which has many variables in its structure, under a single roof. The main purpose of this study is to determine the patient safety perceptions of SCUUAH healthcare professionals. In the research prepared for this purpose, data were collected by questionnaire technique. The questionnaires used consist of two parts (demographic questions and patient safety scale). After determining the identifying characteristics of the participants, the 'Patient Safety Culture Scale' developed by Türkmen et al (2011) was used. The four-point Likert-type scale has five sub-dimensions. A high average score from this scale means that the perception of patient safety is high. The difference in the unexpected event and error reporting status, care environment and employee behaviors in terms of age was found to be significant and it was observed that patient safety cultures were higher in case of advancing age (p0.05). It was concluded that the participants' patient safety cultures also increased in case of increasing years of working in the profession. As a result of other analyzes, it was concluded that the patient safety perceptions of healthcare professionals working in the institution were generally at a good level, and that the patient safety perceptions of physicians and nurses working in the institution were higher than other employees.