Işıklı gölü (Çivril/Denizli)'de yaşayan su yılanı natrix tessellata (laurenti,1768)'nın yaş tayini
Age determination of dice snake natrix tessellata (laurenti, 1768) from işikli lake (Çivril/Denizli)
  1. Tez No: 805458
  2. Yazar: SİNEM ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİNÇER AYAZ, DOÇ. DR. MELTEM KUMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Natrix tessellata, LAG, BGU, İskelet Kronolojisi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada yaş tayini için doğadan hayvan alınmamıştır. 3 yıl boyunca yürütülmüş olan 116Z359 no'lu TÜBİTAK projesi çerçevesinde ölü olarak bulunan örnekler kullanılmıştır. İskelet kronolojisi yöntemi ile 16 bireyin kuyruk omurlarına uygulama yapılarak yaş halkalarına (LAG) bakılmıştır. Aynı zamanda bireylerin total uzunlukları (Baş + Gövde Uzunlukları) tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Natrix tessellata (Laurenti,1768) türünün dişi bireylerinde yaş ortalamasının 7-13 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Literatür ile karşılaştırıldığında çalışma sonuçlarının Natrix tessellata türünün özellikleri ile uyum gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, no animals were collected from nature for age determination. Within the framework of the three-year TÜBİTAK project numbered as 116Z359, the samples found dead were used. Skeletal chronology method was applied to the tail vertebrae of 16 individuals and the age rings (LAG) were examined. At the same time, the total lengths of the individuals (Head + Body Lengths) were determined. As a result of the studies, the average age of female individuals of Natrix tessellata (Laurenti, 1768) species was determined in the range of 7-13 years. Compared to the literature, it has been determined that the results of this study are compatible with the characteristics of the Natrix tessellata species.