Işıklı gölündeki (Çivril-Denizli) turna balığı (esox lucius linnoeus,1758) populasyonunun biyoekolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the bioecological characteristics of pike population (esox lucius linnoeus, 1758) in lake Işıklı
  1. Tez No: 85572
  2. Yazar: ALİ İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Işıklı Gölü, Esox lucius, büyüme, beslenme, üreme, Lake Işıklı, Esox lucius, growth, feeding, reproductin
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZET IŞIKLI GÖLÜNDEKİ(ÇİVRİL-DENİZLİ) TURNA BALIĞI (Esox lucius Linnaeus,1758) POPULASYONUNUN BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ İLHAN, Ali Şubat 1998-Ocak 1999 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yürütülen bu çalışmada, Işıklı Gölü'nden yakalanan 166 adet Turna balığı (Esox lucius, L, 1758) bireyine ait yaş kompozisyonu, eşey dağılımı, yaş-boy, yaş- ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri, et verimi, kondisyon faktörü,besfenme rejimi, gonadosomatik indeks değerleri, yumurtlama periyodu, yumurta sayısı ve yumurta çapı saptanmıştır. I- VT yaşları arasında dağılım gösteren örneklerin % 41.5Tsı dişi, % 58.43 'ü ise erkek bireylerdir. Von-Bertalanffy büyüme eşitliklerine göre populasyonun boy denklemi, Lt = 80.84 [(i.e006294)]; ağjrhk denklemi ise Wt = 6445.786 [(i^6294(t+43526i^ ye boy.ağjj-hk ffişkisi denklemi de,. W = 0.002229*L3'39 (r = 0.960) olarak hesaplanmıştır. Populasyonun et verimi yazm % 72.40, kışın ise % 71 oranındadır. Kondisyon faktörü ortalaması dişi+ erkek için 1.111 olarak bulunmuştur. Türün beslenmesi ile ilgili olarak yapılan mide içeriği incelemesinde % 92.87 oranında balıklara rastlanmıştır. Gonadosomatik indeks değerleri türün Işıklı Gölü'ndeki yumurtlama periyodunun Şubat-Nisan aylarında olduğunu göstermektedir. Bizim örneklerimizdeki Turna balığının yumurta sayısı 1461 ile 48888 arasında değişirken, yumurtlama mevsimindeki ortalama yumurta çapı ise 1.73 mm. olarak ölçülmüştür
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATION OF THE BIOECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PIKE POPULATION (Esox lucius L., 1758) IN LAKE IŞIKLI (ÇİVRİL-DENİZLİ). İLHAN, AH- In this study, which carried out by monthly intervals between February 1998 and January 1999, the age and sex composition, age-lenght, age- weight, lenght-weight relations, meat yield, condition factor, feeding, gonadosomatic index values, spawning period, egg number and diameter of 166 pike (Esox lucius L., 1758) individuals caught from Lake Işıklı were determined. The sex ratio of pike population, estimated between I- VI ages, was calculated as 41.57 % for females and 58.43 % for males. According to Von- Bertalanffy growth- model, calculated lenght equation, weight equation- and lenght-weigfet relation were U = 80,84 f(l-e?,t*2944t * ^m^\ W* = 6445:786. ^0.062944+4.3520-)^ w== 0.002229*L3^ respectively. Calculated meat yield of pike population is 72.40 % in summer and 71.00 % in winter. The average condition factor for female + male individuals was calculated as 1.111. As a result of stomach content investigation, mainly encountered group was fish (92.87 %). Gonadosomatic index values indicates that spawning period of pike population in Lake Işıklı is between February and April. The egg number of our pike samples varies between 1461-48888 and the average egg diameter in the spawning period is 1.73 mm..