Acil servise iskemik inme ile başvuran yaşlı hastalarda serum homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin inme şiddeti ve infarkt hacmi ile ilişkisi
The relationship of serum homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels with stroke severity and infarct volume in elderly patients presenting to the emergency department with ischemic stroke
- Tez No: 805476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, akut iskemik inme, infarkt hacmi, Homocysteine, acute ischemic stroke, infarct volume
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmamızda akut iskemik inme ile başvuran 65 ve üzeri yaştaki hastalarda B12 vitamini, folik asit ve homosisteinin inme şiddeti, infarkt hacmi ve prognoz ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız prospektif, gözlemsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak planlandı. Araştırmaya KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisine inme semptomları ile başvuran 80 hasta dahil edildi. Kontrol grubu için ise benzer yaş ve cinsiyetteki iskemik inme öyküsü olmayan 80 katılımcı seçildi. Hastalara acil servisteki takipleri boyunca beyin ve difüzyon MR görüntülemesi yapılarak serum homosistein, folik asit ve B12 vitamini için kan örnekleri alındı. Hastaların başvuru anındaki inme şiddetini değerlendirmek için NIHSS kullanılmış olup, prognostik değerlendirme için ise acil servis takibinde yoğun bakım ihtiyacı gelişimi ve 3 aylık takip sonunda MRS puanı ve mortalite gelişimi değerlendirildi. İnfarkt hacimleri ise alanında tecrübeli nöroradyolog tarafından hesaplandı. Bütün analizlerde ise IBM SPSS.25 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hasta ve kontrol grupları arasında homosistein, B12 vitamini ve folik asit değerleri açısından fark bulunmamıştır. Ayrıca homosistein, B12 vitamini ve folik asitin infarkt hacmi, klinik açıdan yoğun bakım ihtiyacı gelişimi, NIHSS skoru, MRS puanı ve 3 aylık süreçte mortalite gelişimi ile ilişkisi değerlendirildiğinde yalnızca homosisteinin 3 aylık süreçte mortalite gelişimi ile, folik asitin ise MRS puanı ile ilişkisi bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda homosistein, B12 vitamini ve folik asit değerlerinin inme şiddeti ve infarkt hacmi üzerine etkisi net olarak ortaya konulamamıştır. Bu konu hakkında daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the relationship of vitamin B12, folic acid and homocysteine with stroke severity, infarct volume and prognosis in patients aged 65 and over who presented with acute ischemic stroke. Method: Our study was planned as a prospective, observational and descriptive study. 80 patients who applied to the Emergency Department of KTU Medical Faculty Hospital with stroke symptoms were included in the study. For the control group, 80 participants of similar age and gender without a history of ischemic stroke were selected. During their follow-up in the emergency department, brain and diffusion MR imaging were performed and blood samples were taken for serum homocysteine, folic acid and vitamin B12. NIHSS was used to evaluate the severity of stroke at the time of admission, and for prognostic evaluation, the need for intensive care in the emergency department follow-up and the MRS score and mortality at the end of the 3-month follow-up were evaluated. Infarct volumes were calculated by an experienced neuroradiologist. IBM SPSS.25 program was used in all analyzes. Results: In our study, no difference was found between the patient and control groups in terms of homocysteine, vitamin B12 and folic acid values. In addition, when the relationship of homocysteine, vitamin B12 and folic acid with infarct volume, development of clinical need for intensive care, NIHSS score, MRS score and development of mortality in the 3-month period was evaluated, only homocysteine was associated with the development of mortality in the 3-month period, and folic acid with the MRS score. Conclusion: In our study, the effect of homocysteine, vitamin B12 and folic acid values on stroke severity and infarct volume could not be clearly demonstrated. More extensive studies should be done on this subject.