Upgrading of a low-grade iron ore using a dry roll magnetic separator
Düşük tenörlü demir cevherinin kuru roll manyetik separator ile zenginleştirilmesi
- Tez No: 805514
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALTINER, DR. ALİ CAN ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağı (ANN), Kuru-Roll Manyetik Ayırma, Düşük Tenörlü Demir Cevheri, Mineral Serbestleşme Analizi (MLA), Mikrodalga Uygulama
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında, düşük tenörlü demir cevherinin kuru manyetik ayırıcı ile zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan cevher (%39.5 Fe içeren) Feke/Adana bölgesinden alınmıştır. Mineral Serbestleşme Analizi (MLA) ile cevherin özellikleri karakterize edilmiştir: (i) modal mineraloji, (ii) hesaplanmış içerik, (iii) elementel dağılım, (iv) mineral bağlılığı. Cevherin başlıca olarak demir-oksit, kuvars, klorit, müskovit, plajiyoklaz ve diğer minerallerden oluştuğu belirlenmiştir. X-ışını difraksiyon (XRD) ölçümlerinde götit ve hematit mineralleri gözlenmiştir. MLA tarafından tespit edilen serbest yüzey ve özgürleşme derecesi demir-oxit minerali için sırasıyla %32,84 ve %54,17 olarak bulunmuştur. Manyetik ayırma deneylerinde, tane boyutu boyutu (-1+0,500 mm, -0,500+0,300 mm ve -0,300+0,125 mm), ayırıcı pozisyonu (43° ve 58°), temizleme aşaması (1 ve 2) ve manyetik alan şiddeti (0,2 T ve 0,4 T) gibi değişkenlerin etkisi araştırılmıştır. Deneysel sonuçlardan, %67.67 demir içeriğine sahip olan manyetik ürünün (-1+0.500 mm) elde edilebileceği, ancak geri kazanımının kabul edilebilir değer (%56 Fe ve >%70 kazanım) ulaşamamıştır. Elde edilen deneysel sonuçlar, zenginleştirme testinde parametrelerin etkinliğini belirlemek için yapay sinir ağı (ANN) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Pearson (Pc) korelasyonu, parametrelerin elde edilen manyetik ürünün demir içeriğine etkisi sırasıyla besleme hızı, parçacık boyutu ve ayırıcı pozisyonu şeklinde sıralandığını göstermiştir. Ayrıca, istenilen özelliklere sahip manyetik ürünü (>%56 Fe) elde etmek için farklı senaryolar denenmiştir. Cevherin manyetik duyarlılığını (MH) artırmak için mikrodalga işlemi uygulanmıştır. Tane boyutu 0.500 mm'nin altındaki cevherler üzerinde mikrodalga işlemi yapmanın gerekli olmadığı, buna karşın mikrodalga işlemi ile -1+0,500 mm boyutundaki cevherin MH değeri 0.16 emu/g'dan 4.30 emu/g'ya yükselmiştir.. Sonuç olarak, -1+0.500 mm boyutunda %56.65 demir ve %90.01 kazanım oranı içeren manyetik bir ürün elde etmek için bir akış şeması önerilmiştir. Ayrıca, karışık manyetik ürünün (-0,500+0,300 mm ve -0,300+0,125 mm) demir içeriği %51,11 ve >%90 kazanım verimi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to investigate the beneficiation of a low-grade iron ore using a dry-roll magnetic separator. The ore (39.5% Fe content) used herein was collected from Feke/Adana region, Türkiye. The properties of the ore were characterized using Mineral Liberation Analysis (MLA), which determines the following properties: (i) modal mineralogy, (ii) calculated assay, (iii) elemental distribution, and (iv) mineral locking. It was determined that the ore was composed mainly of iron-oxide, quartz, chlorite, muscovite, plagioclase, and other minerals. Goethite and hematite minerals were observed in X-ray diffraction (XRD) measurement. The free surface and liberation degree of iron-oxide mineral detected by MLA were found to be 32.84% and 54.17%, respectively. In the magnetic separation test, the effect of particle size (-1+0.500mm, -0.500+0.300 mm, and - 0.300+0.125 mm), splitter position (43° and 58°), cleaning stage (1 and 2), magnetic field (0.2 T and 0.4 T) on the recovery of the magnetic product from the ore was investigated. It was understood from the experimental results that the magnetic product (-1+0.500 mm) with an iron content of 67.67% can be obtained, but its recovery was not acceptable value (56% of Fe and >70% of recovery). The experimental results were evaluated by artificial neural network (ANN) method to determine the efficiency of the parameters on the beneficiation test. The Pearson (Pc) correlation showed that the parameters were ordered as follows: conveyor speed, particle size, and splitter position for iron content. Different scenarios were carried out to obtain the magnetic product with desired properties (>56% Fe). It was tried to conduct microwave treatment to increase the magnetic susceptibility (MH) of the ore. It was found that there was no need to perform microwave treatment on the ore with a size of