Türkiye'nin kozmetik sektörü ihracat performansının ve rekabet gücünün yıllara göre açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük modeli ile incelenmesi ve hedef pazar önerileri
Examination of Turkey's cosmetics industry export performance and competitiveness by announced comparative superiority model and target market recommendations
  1. Tez No: 805551
  2. Yazar: AHMET HAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDAGÜL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Pazar, ihracat performansı, RCA (açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler), Türkiye kozmetik sektörü. Tez APA atıf usulünde yazılmıştır, Target Market, export performance, RCA (revealed comparative advantages), Turkish cosmetics industry. The thesis is written in APA citation style
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Yazılan tezin temel amacı Türkiye'deki kozmetik sektörünün 2001 -2021 yıllarındaki rekabet gücünün değerlendirilmesi ve kozmetik piyasasında hangi ürünlerde güçlü olduğunu bularak dünya piyasasında yeni hedef pazarları belirlemek üzerine ihracatçı firmalara yol gösterici nitelikte bir çalışma yapılmıştır. Yöntem: RCA modeli Sonuç: Yapılan araştırmanın sonucunda ortaya Türkiye'nin kozmetik sektöründeki toplam 35 GTİP 'ten sadece 8 tanesinin 2021 yılında RCA değerinin 1'in üzerinde olduğu ve buna istinaden yapılan araştırmada ilk olarak dünya kozmetik sektöründeki en çok ithalat yapan ilk 5 ülke karşılaştırılmış ve ardından derinlemesine analiz için dünya kozmetik sektöründe dış ticaret açığı veren ilk 5 ülke değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye sırasıyla; Çin'e 3 farklı GTİP'li ürün grubunda, Makao ülkesine 8 farklı GTİP'li ürün grubunda, Hong Kong'a 7 farklı GTİP'li ürün grubunda, ABD'ye 4 farklı GTİP'li ürün grubunda ve Rusya'ya 6 farklı GTİP'li ürün grubunda ihracat yapabilir sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the written thesis is to evaluate the competitiveness of the cosmetics sector in Turkey in the years 2001-2021 and to determine which products are strong in the cosmetics market and to determine new target markets in the world market. Method: RCA model Conclusion: As a result of the research, it was revealed that only 8 of the 35 GTIPs in the cosmetics sector in Turkey have an RCA value of over 1, and in the research made based on this, first the top 5 importing countries in the cosmetics sector in the world were compared, and then the world for in-depth analysis. The first 5 countries with a foreign trade deficit in the cosmetics sector were evaluated. As a result, Turkey respectively; 3 different GTIP product groups to China, 8 different GTIP product groups to Macau country, 7 different GTIP product groups to Hong Kong, 4 different GTIP product groups to the USA and 6 different GTIP to Russia It has been concluded that it can export in the product group of .