Hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik mesleğine yönelik tutumları ile belirsizliğe tahammülsüzlükleri ve koronavirüs korkuları arasındaki ilişki
The relationship between nursing students' attitudes towards nursing profession, intolerance of uncertainty and fear of coronavirus
  1. Tez No: 805752
  2. Yazar: GÖKÇE DURMUŞ TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SARIKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Tahammülsüzlük, COVID-19 Korkusu, Hemşirelik Mesleği, Mesleki Tutum, Intolerance of Uncertainty, Fear of COVID-19, Nursing Profession, Professional Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Bu tez araştırması, hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik mesleğine yönelik tutumları ile COVID-19 pandemisi dönemindeki belirsizliğe tahammülsüzlükleri ve COVID-19 korkuları arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 280 hemşirelik öğrencisine uygulanmıştır. Araştırmanın verileri;“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (HMTÖ)”,“Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12)”ve“COVID-19 Korkusu Ölçeği (KKÖ)”kullanılarak Google form aracılığıyla toplanmıştır. BULGULAR: Araştırmada öğrencilerin“HMTÖ”puan ortalaması 165,33±16,38,“BTÖ-12”puan ortalaması 39,23±9,03,“KKÖ”puan ortalaması 16,50±5,89 bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin“HMTÖ'nün alt boyutu olan ”Hemşirelik Mesleğinin Özellikleri“ puan ortalamaları ve ”BTÖ-12“ ve alt boyutları olan ”İleriye Yönelik Kaygı“, ”Engelleyici Kaygı" puan ortalamaları arasında pozitif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p0,05) SONUÇ: Öğrencilerin COVID-19 pandemisinde yaşadıkları belirsizliğin, hemşirelik mesleğine yönelik tutumları üzerinde etkisi olduğu saptanırken, yaşadıkları COVID-19 korkusunun ise hemşirelik mesleğine yönelik tutumlarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This thesis research was conducted to examine the relationship between nursing students' attitudes towards the nursing profession and their intolerance of uncertainty and fears of COVID-19 during the COVID-19 pandemic period. MATERIALS AND METHODS: This descriptive study was conducted with 280 nursing students studying at Health Sciences University Gulhane Nursing Faculty in the 2020-2021 academic year. The data of the research;“Introductory Information Form”,“Intolerance of Uncertainty Scale (BTS-12)”,“COVID-19 Fear Scale (CLO)”and“Attitude towards Nursing Profession Scale (HMTS)”were collected via Google form. RESULTS: In the study, the mean score of the students for“HMTS”was 165.33±16.38, the mean score for“BTS-12”was 39.23±9.03, and the mean score for“SDL”was 16.50±5.89. There is a positive, very weak and statistically significant difference between the scores of the“Characteristics of Nursing Profession”, which is the sub-dimension of HMBL, and the mean scores of“BTS-12”and the sub-dimensions of“Advanced Anxiety”and“Disruptive Anxiety”of the students participating in the research. relationship was determined (p0.05). CONCLUSION: While it was determined that the uncertainty the students experienced during the pandemic affected their attitudes towards nursing, it was concluded that the fear of COVID-19 they experienced did not affect their attitudes towards the nursing profession.