Alt daimi kesici dişlerin lingual erüpsiyonu: Klinik ve radyografik bulgular
Lingual eruption of lower permanent incisors: Clinical and radiographic findings
  1. Tez No: 805837
  2. Yazar: EMİNE TUĞÇE KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞEN TUNÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alt daimi kesici diş, Çocuk diş hekimliği: Ektopik sürme, Lingual erüpsiyon, Süt dişlenme, Ectopic eruption, Lingual eruption, Lower permanent incisor, Pediatric dentistry, Primary dentition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, alt daimi kesici diş veya dişleri lingual erüpsiyonda bulunan hasta grubunda, bu durumun olası etiyolojik faktörlerinin klinik ve radyografik olarak kontrol grubu ile karşılaştırmalı değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya; 5-8 yaş aralığında, alt daimi kesici dişlerinden bir veya birkaçı lingual erüpsiyonda olan 31 çocuk hasta ile kontrol grubu olarak aynı yaş ve cinsiyette, alt daimi kesici dişleri lingualden sürmemiş 31 çocuk hasta olmak üzere toplam 62 çocuk dahil edildi. Karşılaştırmalı değerlendirmeler; klinik, radyografik ve model analizleri aracılığıyla üç aşamada gerçekleştirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare, Mann-Whitney U testi ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Bulgular: Alt daimi orta kesici dişlerin yan kesici dişlere göre daha fazla lingual erüpsiyonda olduğu görüldü (p0,05). Olguların büyük kısmında (%74,2) spontan düzelme gözlendi, ancak alt yan kesici dişlerin ektopik sürdüğü durumlarda çoğu olguda spontan düzelme gözlenmedi. Sonuç: Alt daimi kesici dişlerin lingual erüpsiyonunun sıklıkla orta kesici dişlerde gözlendiği ve ailesel geçişi olabileceği düşünüldü. Alt orta kesici dişlerin ektopik erüpsiyonunda kendiliğinden iyileşme potansiyeli vardır, dolayısıyla başlangıçta bekle-gör politikası uygulamasının daha uygun olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the possible etiological factors of the patients which have lingually erupted lower permanent incisor tooth or teeth, by comparing with the control group clinically and radiographically. Material and Method: The study consists of a total of 62 children between the ages of 5-8, including 31 child patients with one or more of the lower permanent incisors in lingual eruption, and 31 children of the same age and gender as a control group, whose lower permanent incisors did not erupt lingually. Comparative evaluations were carried out in three stages through clinical, radiographic, and model analysis. Chi-square, Mann-Whitney U tests and one-way analysis of variance were used to analyze the data. Results: It was observed that the lower permanent central incisors erupted more in lingual eruption than the lateral incisors (p0.05). Spontaneous recovery was observed in most of the cases (74.2%), but it was not observed in most cases where the lower lateral incisors erupted ectopically. Conclusion: It was thought that lingual eruption of the lower permanent incisors was often observed in the middle incisors and may have a familial transition. The lower middle incisors have the potential for self-healing in ectopic eruption, so it was concluded that it may be more appropriate to apply the wait-see policy as a treatment in the beginning.