Konya ili ve çevresinde yaşayan 6-12 yaş grubu çocuklarda daimi birinci büyük azı ve daimi kesici dişlerin klinik kayıtlarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of clinical records of the first permanent molar and permanent incisor teeth in children of age 6 to 12 living in and around the province of Konya : Retrospective study
  1. Tez No: 706681
  2. Yazar: İLKAY KOÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TOSUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: First permanent molar, Permanent incisor, Tooth caries, Retrospective study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında Konya ilinde Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına 2016-2020 yılları arasında tedavi olmak için müracaat eden 6-12 yaş aralığındaki hastaların klinik hasta takip kayıtları fakültemizin otomasyon programından(HBYS) elde edilerek daimi birinci büyük azı ve kesici dişlerin genel sağlık durumlarının, uygulanan tedavilerin, girişimsel ve koruyucu tedavi mevcudiyetinin saptanması; toplanan verilerin değerlendirilerek yaş, cinsiyet ve çenelerdeki lokalizasyonuna göre istatistiksel olarak analizinin yapılması ve diş hekimlerinin ve ebeveynlerin oral kavitede ilk süren daimi dişler konusunda farkındalığının arttırılması amaçlanmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek için“IBM SPSS 26”paket programları kullanılmıştır. Değişkenlerin karşılaştırılmasında parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında incelenen hastaların %55' ini kız hastaların oluşturduğu tespit edilmiştir. Kız hastalarda erkeklere oranla etkilenme oranının, uygulanan tedavi oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. İncelenen hastaların yaş ortalaması 10,68'dir. Yaş arttıkça uygulanan tedavi oranları ve girişimsel tedavi uygulama sıklığının arttığı bulunmuştur. Bu tez çalışmasında daimi birinci büyük azılarda alt çenede uygulanan dolgu, kanal tedavisi ve çekim tedavilerinin üst çeneye göre daha fazla olduğu tespit edilirken; kesici dişlerde üst çenedeki oranların alt çeneye göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çenelerin sağ ve sol tarafı arasında uygulanan işlem sıklığı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ülkemizde daimi birinci büyük azıların değerlendirildiği çok sayıda çalışma olmasına rağmen kesici dişlerle birlikte değerlendirildiği çalışma ulaşılabilir kaynaklar arasında bulunamamıştır. Karışık dişlenme döneminde ilk süren dişler olan ve estetik, fonasyon, fonksiyon ve psikososyal açıdan büyük öneme sahip bu dişlerin sağlık durumlarının tespiti için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler; Birinci büyük azı dişi, Daimi kesici, Diş çürüğü, Retrospektif çalışma
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the clinical patient follow-up records of the patients aged 6-12 years, who applied to the Department of Pedodontics, Faculty of Dentistry, Selçuk University in Konya between 2016-2020, were obtained from the automation program of our faculty and the general health of the permanent first molars and incisors. determining their condition, treatments applied, availability of interventional and preventive treatment; It was aimed to evaluate the collected data and statistically analyze it according to age, gender and localization in the jaws and to increase the awareness of dentists and parents about the first erupted permanent teeth in the oral cavity.“IBM SPSS 26”package programs were used to analyze the obtained data. Parametric and non-parametric tests were used to compare variables. In this thesis study, it was determined that 55% of the patients examined were female patients. It was found that the rate of being affected and the treatment rates applied were higher in female patients compared to males. The mean age of the patients examined was 10.68 years. It was found that the treatment rates and the frequency of interventional treatment increased with increasing age. In this thesis study, it was determined that the filling, root canal treatment and extraction treatments applied in the lower jaw were more common in permanent first molars than in the upper jaw; In the incisors, the ratios in the upper jaw were found to be higher than in the lower jaw. There was no significant difference between the right and left sides of the jaws in terms of the frequency of the procedure. Although there are many studies evaluating permanent first molars in our country, the study evaluating together with incisors could not be found among the available resources. More extensive research is needed to determine the health status of these teeth, which are the first teeth to erupt in the mixed dentition period and have great importance in terms of aesthetics, phonation, function and psychosocial aspects.