Rekreasyon bölüm başkanlarının Bologna süreci kapsamında lisansüstü rekreasyon öğrenimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of recreation department heads' views on postgraduate recreation education in the Bologna process
- Tez No: 805854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Bologna süreci, Rekreasyon lisansüstü eğitim, Recreation, Bologna process, Recreation graduate education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Küreselleşmeyle beraber birçok alanda olduğu gibi bilgi alanında da hızlı ve kapsamlı gelişmeler yaşanmaktadır. Yükseköğretim kurumlarının, bilginin üretilmesi, geliştirilmesi, nitelikli bireylerin yetiştirilmesi, kitlesel eğitim sağlatılması ulusal ve küresel kalkınmayı desteklemektedir. Bologna süreci yükseköğretim alanlarında şeffaf, karşılaştırılan ve rekabet edilebilirlik amacıyla ortaya çıkan dinamik bir süreçtir. Ülkemizin de bu süreç içerisinde bulunarak Bologna sürecinin belirlediği hedeflere ulaşabilmek amacıyla çalışmalarda bulunmaktadır. Yükseköğretim kurumlarında Rekreasyon bölümü lisansüstü eğitim Sağlık Bilimler Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü anabilim dallarında eğitim süreçlerinde yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı rekreasyon bölüm başkanlarının Bologna süreci kapsamında lisansüstü rekreasyon öğretimine ilişkin görüşlerinin incelenmesine yönelik yapılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu ülkemizde Rekreasyon lisansüstü öğretim veren 10 devlet üniversitenin bölüm başkanlarına internet üzerinden iletişim bilgilerine ulaşılarak telefon üzerinden ön görüşme yapılarak, elektronik posta aracılığında araştırma sorular yöneltilmiştir. Çalışmamız 8 araştırma sorusundan meydan gelmekte olup araştırmamıza 3 rekreasyon bölüm başkanı gönüllü katılım sağlamıştır. Çalışma nitel araştırma olup verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı benimseyerek ve verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmada ulaşılan verilere göre görüşmelerin içerik analizi yapılarak 3 tema ortaya çıkmıştır. Bunlar; Avrupa uyum, eğitim kalitesi ve istihdamdır. Elde edilen verilere göre, yükseköğretim sistemlerinin birbiriyle uyumlu olması, diploma tanınırlığı, Erasmus, akademik başarı, paydaş katılımının aktifliği, yurtdışı deneyimi ve uluslararası istihdam üzerinde olumlu etki sağlamış olup, sınırlı sayıda dönemlik ders sayısının olması hareketlilik boyutunda ders eşleşmelerinde sorunlar yaşanılmasına ve prosedürlerden kaynaklı olarak Bologna Süreci'nin işlenmesinde zorluk yaşanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization, there are rapid and comprehensive developments in the field of informatics, as in many other fields. Higher education institutions support national and global development by producing and developing knowledge, raising qualified individuals, and providing mass education. The Bologna process is a dynamic process that emerges for the purpose of transparency, comparability and competitiveness in higher education fields. By being in this process in our country, it is working in order to reach the goals set by the bologna process. In higher education institutions, the Department of Recreation takes place in the postgraduate education processes of the Institute of Health Sciences and the Institute of Social Sciences. The aim of this study was to examine the opinions of the heads of recreation departments on postgraduate recreation teaching within the scope of the Bologna process. The sample group of the research consisted of the heads of departments of 10 state universities providing postgraduate education in the field of recreation in our country, their contact information was accessed via the internet, a preliminary interview was made by phone and research questions were asked via e-mail. Our study consists of 8 research questions and 3 recreation department heads voluntarily participated in our research. The study is a qualitative research, by adopting a descriptive analysis approach in the analysis of the data and semi-structured interview technique was used to collect the data. According to the data obtained in the research, the content analysis of the interviews was made and 3 themes emerged. These; Europe is cohesion, quality of education and employment. According to the data obtained, the compatibility of higher education systems with each other, diploma recognition, Erasmus has had a positive impact on academic achievement, active stakeholder engagement, experience abroad and international employment, it has been concluded that the limited number of semester courses cause problems in course matching in the mobility dimension and difficulties in processing the bologna process due to the procedures.