Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğunun tıbbi hataya eğilime etkisi
The effect of compassion fatigue of nurses working in the intensive care unit on medical errors
  1. Tez No: 805861
  2. Yazar: İLYAS ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing, intensive care, compassion fatigue, medical error
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğunun tıbbi hataya eğilimine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma Ekim 2022- Ocak 2023 tarihleri arasında Bingöl Devlet Hastanesi ile Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirildi. Araştırma 78 hemşire ile yürütüldü. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği, Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği kullanılarak toplandı. Veri analizinde Independent t testi, One Way (ANOVA), Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri, pearson korelasyon testi ile doğrusal regresyon testleri yapıldı. Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 32,43 (±5,61) yıl olup % 56,4 ü kadın, %61,5' i lisans mezunu ve %55,1'i 0-5 yıl arası yoğun bakımda çalıştığı belirlendi. Hemşirelerin %65,4 ü merhamet yorgunluğu yaşadığını, %62,8'i nadiren tıbbi hatayla karşılaştığını ve %79,5'i ise merhamet yorgunluğunun tıbbi hatayı etkilediğini ifade etti. Araştırmada evli kişilerin, merhamet yorgunluğu puanı istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (t=3,28; p=,002). Merhamet yorgunluğunun, tıbbi hata üzerinde etkisi olduğunu düşünen hemşirelerin merhamet yorgunluğu toplam puanının istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (Z=306,00; p=,019). Merhamet yorgunluğu ile tıbbi hataya eğilim arasında herhangi bir ilişki belirlenmedi (p>,05). Araştırma sonucuna göre; merhamet yorgunluğunun tıbbi hataya eğilimi etkilemediği belirlendi. Merhamet yorgunluğu ve tıbbi hatayı azaltmaya yönelik kanıta dayalı şekilde bilimsel çalışmaların artırılması, tedavilerin yanı sıra önleyici dayanıklılık eğitim programlarının oluşturulması, bireysel ve kurumsal olarak sağlık sisteminde yeni stratejiler geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a descriptive study to examine the effect of compassion fatigue on the tendency to medical errors of nurses working in intensive care units. The research was conducted between October 2022 and January 2023 in the intensive care units of Bingöl State Hospital and Bingöl Maternity and Children's Hospital. Research was conducted with 78 nurses. Data were collected using Personal Information Form, Compassion Fatigue Short Scale, and Medical Error Tendency Scale. Independent t test, One Way (ANOVA), Mann Whitney U, Kruskal Wallis tests, Pearson correlation test and linear regression tests were performed in data analysis. The mean age of the nurses participating in the study was 32,43 (±5,61) years, %56,4 were female, %61,5 were bachelor's degree graduates, and %55,1 had worked in intensive care for 0-5 years. Among the nurses, %65,4 stated that they experienced compassion fatigue, %62,8 stated that they rarely encountered medical errors, and %79,5 stated that compassion fatigue affected medical errors. In the study, the compassion fatigue score of married individuals was statistically higher (t=3,28; p=,002). The total score of compassion fatigue of nurses who thought that compassion fatigue had an effect on medical error was found to be statistically significant (Z=306,00; p=,019). No relationship was found between compassion fatigue and tendency to medical error (p>,05). According to the results of the study, compassion fatigue was found to have no effect on the tendency to medical error. Increasing evidence-based scientific studies to reduce compassion fatigue and medical errors, establishing preventive resilience training programmes as well as treatments, and developing new strategies in the health system individually and institutionally are recommended.