Evde sağlık biriminde nutrisyon desteği alan hastaların nutrisyonel durum ve özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status and characteristics of patients receiving nutritional support in home HEALTH unit
  1. Tez No: 805863
  2. Yazar: TAHA ENES KILLI
  3. Danışmanlar: UZMAN MERTHAN TUNAY, UZMAN CANAN GÖKER ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Desteği, Evde Bakım, Aile Hekimliği, NutritionalSupport, Home Care, FamilyMedicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş:Malnutrisyon, yetersiz ve dengesiz beslenmenin etkilerini kapsayan veya katabolik yıkıma bağlı olarak vücut kompozisyonunda bozulma olması ve buna sekonder fiziksel ve mental fonksiyonların gerilemesi, organ disfonksiyonu,immün yetmezlik gibi antitelerin gelişmesi sonucundagenç hastaları da etkileyen ama sıklıkla yaşlı popülasyon için morbidite ve mortaliteyi arttıran durum olarak tanımlanabilir. Ülkemizde ise bakım ihtiyacı olan ve evde takip edilen hastalar için beslenme desteği verilmesi ve düzenlenmesi, bu grubun mortal ve morbid durumların engellenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, evde sağlık birimi tarafından takip edilen nütrisyon desteği alan hastaların özellikleri ve nütrisyon durumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, SBÜ Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Birimi tarafından takip edilen hastalar üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri, mini nütrisyon desteği (MNA) skoru, klinik ve laboratuvar bulguları saptandı ve aralarında analiz gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızda 189 hasta takip edildi, takip edilen hastaların %60,9'unu kadın hastalar oluşturmaktaydı. Hastalarda gözlenen en sık komorbid durum %56,1 oranla hipertansiyondu. Hastaların ortalama MNA skoru 13,9±4,12 olarak bulundu. Hastaların %91,5'i oral olarak beslenmekteydi. MNA skorunu etkileyen faktörler üzerine yapılan analizde, trigliserid değeri ile MNA skoru arasında pozitif korelasyon saptandı. Hastaların kalori değerleri, biyokimyasal ve kan parametreleri ile MNA skoru arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda, evde bakım hastaları için psikolojik durumun, yatağa bağımlılığın ve beslenme bağımlılığının malnütrisyon riski yüksek olanlarda daha yüksek olduğu ve bu hasta gruplarının takibinde daha dikkatli olunması gerektiği saptanmıştır.Evde bakım hastalarında mevcut tıbbi durum nedeniyle sağlık erişimine güçlük yaşayan hastalar için aile hekimi veya evde sağlık birimi daha fazla sorumluluk üstlenmelidir.Yakalanan her fırsatta bu hastaların nutrisyonel durumları tarama testleriyle ölçülmeli, takip edilmeli ve gerekli olduğu durumlarda tıbbi destek sağlanmalıdır. Takip edilen hasta grubunda en sık saptanan hastalık olarak HT gözlenmiştir. Bu durum literatür ile uyumlu saptanırken, ikinci sıklıkta en sık komorbid durum olarak demans gözlenmiştir. Bu durum bakım desteği ile beslenme arasındaki ilişki için önemli bir öngörü meydana getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction:Malnutrition can be defined as a condition that includes the effects of inadequate and unbalanced nutrition or deterioration in body composition due to catabolic destruction and secondary physical and mental decline in physical and mental functions, organ dysfunction, development of antities such as immunodeficiency, which also affects young patients but often increases morbidity and mortality for the elderly population. In our country, providing and regulating nutritional support for patients who need care and are followed up at home has an important place in preventing mortality and morbidity in this group. In this study, it was aimed to determine the characteristics of patients receiving nutritional support followed by home health units and the factors affecting their nutritional status. Materials and Methods: The study was performed retrospectively on patients followed up by the Home Care Services of SBU Adana City Training and Research Hospital. Demographic data, mini nutritional support (MNA) score, clinical and laboratory findings of the patients were determined and analyzed. Results: In our study, 189 patients were followed up, 60.9% of whom were women. The most common comorbid condition observed in patients was hypertension with a rate of 56.1%. The mean MNA score of the patients was 13.9±4.12. 91.5% of the patients were orally fed. In the analysis of the factors affecting the MNA score, a positive correlation was found between triglycerol value and MNA score. No significant correlation was found between caloric values, biochemical and blood parameters and MNA score. Conclusion: In our study, it was found that the psychological status, bed dependency and nutritional dependency of home care patients were higher in those with a high risk of malnutrition and more care should be taken in the follow-up of these patient groups.The family physician or home health unit should assume more responsibility for patients who have difficulty in accessing health care due to the current medical condition in home care patients.The nutritional status of these patients should be measured with screening tests at every opportunity, followed up and medical support should be provided when necessary. HT was the most frequently detected disease in the patient group, which is consistent with the literature, while dementia was the second most common comorbid condition. This is an important prediction for the relationship between care support and nutrition.