Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında sistemik inflamasyonun değerlendirilmesinde yeni bir biyomarker: Sistemik immun inflamasyon indeksi
  1. Tez No: 805877
  2. Yazar: MERVE DİRİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Son Dönem Böbrek Hastalığı, Sistemik İmmun-İnflamasyon İndeksi, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Trombosit/Lenfosit Oranı, End Stage Renal Disease, Systemic Immune-Inflammation Index, Neutrophil/Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbrek yapısında veya işlevinde 3 aydan uzun süreli anormalliklerin görüldüğü bir hastalıktır. Sürekli ve düşük dereceli inflamasyon KBH'nin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmekte olup tüm nedenlere bağlı mortalitede önemli bir yeri vardır. Sistemik İmmun-İnflamasyon İndeksi (Sİİ), yeni bir subklinik inflamasyon belirteci olarak son zamanlarda sıkça araştırılmaktadır. Çalışmamızda inflamasyonun büyük bir rol oynadığını bildiğimiz son dönem böbrek hastalığı (SDBH) hastalarında Sİİ'nin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması ve SDBH'lerde Sİİ'nin yeni bir inflamatuar biyomarker olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ek olarak Sİİ'nin diğer inflamatuar belirteçler olan C-reaktif Protein (CRP), CRP/Albümin, Nötrofil/Lenfosit oranı (NLO), Trombosit/Lenfosit oranı (TLO) ile ilişkisinin değerlendirilmesi de planlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya 60 prediyaliz, evre 5 KBH hastası, 3 aydan uzun süredir tedavi almakta olan 54 hemodiyaliz (HD) ve 76 periton diyalizi (PD) olmak üzere toplam 190 SDBH hastası ile demografik özellikleri çalışma grubuna benzer 80 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alındı. 18 yaşından küçük ve 70 yaşından büyük hastalar, evre 5 dışı KBH'ler, aktif enfeksiyonu olan hastalar, kronik karaciğer hastalığı veya malignitesi olan hastalar ile steroid veya immunsupresif ilaç kullananlar, bilinen romatolojik hastalığı olan ve KBH etiyolojisi amiloidozis olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri, vücut kitle indeksi (VKİ), KBH etyolojileri, ek hastalık varlığı, çeşitli laboratuvar verileri ve Sİİ, NLO, TLO hastalar ile yapılan görüşmelerden, hasta dosyalarından ve hastane otomasyon sisteminden elde edildi. SDBH hastaları ile sağlıklı kontrol grubu inflamatuvar belirteçler açısından karşılaştırıldı. Ayrıca prediyaliz evre 5 KBH, HD ve PD hastaları da başta Sİİ olmak üzere inflamatuar belirteçler açısından değerlendirildi. Bulgular: Hasta (190 kişi) ve kontrol (80 kişi) grubunun yaş, cinsiyet, boy, kilo ve VKİ benzerdi. Hasta grubunun Sİİ, NLO, TLO, CRP ve CRP/Albümin değerleri kontrol grubundakilerden istatiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (hepsinde p=0.000). Diyaliz hastaları ile prediyaliz evre 5 KBH hastalar arasında Sİİ, NLO, TLO, CRP/albümin ve CRP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). PD hastalarında, HD hastalarına kıyasla Sİİ istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p=0.00); CRP, CRP/albümin, NLO ve TLO değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). ROC analizinde eğrinin altında kalan alanı Sİİ, NLO ve TLO için sırasıyla 0.725, 0.779, 0.670 olduğu bulundu. Analiz sonucu belirlenen kestirim değerleri Sİİ 489.1, NLO 2.215, TLO 125 olarak saptandı. Sonuç: SDBH hastalarında Sİİ, NLO, TLO, CRP, CRP/Albümin sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksektir. Ucuz ve basit yöntemler olan Sİİ ve NLO, SDBH'lerde hastalığın prognozunun belirlenmesinde yeni bir inflamatuar belirteç olarak yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic kidney disease (CKD) is a disease characterized by abnormalities in kidney structure or function lasting longer than 3 months. Persistent, low-grade inflammation is recognized as an important component of CKD and has a significant role in all-cause mortality. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII), a novel marker of subclinical inflammation, has recently been widely investigated. In our study, we aimed to compare the SI in patients with end-stage renal disease (ESRD), in which we know that inflammation plays a major role, with healthy individuals and to evaluate the usefulness of the SI as a new inflammatory biomarker in ESRD. In addition, we also planned to evaluate the relationship between SII and other inflammatory markers such as C-reactive protein (CRP), CRP/Albumin, Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) and Platelet/Lymphocyte ratio (TLR). Material and Methodology: In this retrospective study, a total of 190 ESRD patients (60 predialysis, stage 5 CKD patients, 54 hemodialysis (HD) and 76 peritoneal dialysis (PD) patients receiving treatment for more than 3 months and 80 healthy individuals with similar demographic characteristics to the study group were included as control group. Patients younger than 18 years and older than 70 years, CKD beyond stage 5, patients with active infection, patients with chronic liver disease or malignancy, steroid or immunosuppressive drug users, patients with known rheumatologic disease, and patients with amyloidosis as the etiology of CKD were excluded. Demographic characteristics, body mass index (BMI), etiologies of CKD, presence of comorbidities, various laboratory data and SII, NLO, TLO were obtained from interviews with patients, patient files and hospital automation system. SDBD patients and healthy control group were compared in terms of inflammatory markers. In addition, predialysis stage 5 CKD, HD and PD patients were also evaluated in terms of inflammatory markers, especially SII. Findings: Age, gender, height, weight and BMI of the patient (190) and control (80) groups were similar. SII, NLO, TLO, CRP and CRP/Albumin values of the patient group were statistically significantly higher than those of the control group (all p=0.000). There was no statistically significant difference between dialysis patients and predialysis stage 5 CKD patients in terms of SII, NLO, TLO, CRP/albumin and CRP values (p>0.05). While SII was statistically significantly higher in PD patients compared to HD patients (p=0.00), no statistically significant difference was found in CRP, CRP/albumin, NLO and TLO values (p>0.05). In the ROC analysis, the area under the curve was found to be 0.725, 0.779, 0.670 for SII, NLO and TLO, respectively. Predictive values determined as a result of the analysis were determined as SI 489.1, NLO 2.215, TLO 125. Result: SII, NLO, TLO, CRP, CRP/Albumin are higher in ESRD patients compared to healthy individuals. SI and NLO, which are cheap and simple methods, may be useful as a new inflammatory marker in determining the prognosis of the disease in ESRD.