Kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında spontan dolaşımın geri dönüşünün karotis arter kompresyon ultrasonu ile değerlendirilmesi
Evaluation of return of spontaneous circulation during cardiopulmonary resusitation by carotis artery compression ultrasound
  1. Tez No: 805911
  2. Yazar: EFE KANTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAYALI, DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SEZER ÇINAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: KPR, ROSC, POCUS, karotis arter USG, manuel nabız kontrolü, kompresyon ultrasonu, CPR, ROSC, POCUS, carotid artery USG, manuel pulse control, compression ultrasound
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Her yıl dünya genelinde milyonlarca görülen kardiyak arrest vakalarında etkin KPR yönetimi, sağkalım için oldukça önemlidir. KPR sırasında kullanılan manuel palpasyon ile nabız kontrolü; subjektif, başarısız olabilecek ve bazı hastalarda göğüs kompresyonuna ara verilen süreyi uzatabilecek bir yöntemdir. Sıklıkla kılavuzlarda önerildiği üzere nabız kontrolünün 10 saniyenin altında tutulması ve doğruluğundan emin olunabilmesi için son yıllarda karotis arter ultrasonografisi (c-USG) ile değerlendirme hakkında çalışmalar yapılmaktadır. Çoğu çalışmada c-USG'un manuel palpasyona göre verilen klinik dönüş kararına olan üstünlüğü gösterilmekle beraber, bu çalışmada amacımız Point-of-Care Ultrasound-karotis arter kompresyonu (POCUS-CAC) yöntemi ile hem göğüs basısı sırasında hem ara verildiğinde spontan dolaşımın geri dönüşünü (ROSC) daha erken saptama becerisini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu tez çalışması, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alınarak İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde gerçekleştirildi. Prospektif olarak yürütülen çalışmada, hastane dışında ya da acil servis gözlemi sırasında kardiyak arrest olan hastalara müdahale edildi. Çalışma kapsamında, kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) sırasında karotis arter kompresyon ultrasonu (POCUS-CAC), end-tidal CO2 ve manuel palpasyon ile KPR'nin durdurulması veya spontan dolaşımın geri dönüşünün (ROSC) belirlenmesi karşılaştırıldı. 18 yaşından küçükler, onam alınamayanlar ve bazı tıbbi durumu olanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmanın yöntemi, önceden hazırlanan bir hasta veri formu üzerinden yürütüldü. Bu süreçte, hastaların demografik ve klinik verileri elektronik hasta dosyalarından ve acil servis kayıtlarından toplandı. Toplamda 41 hasta üzerinde çalışma yürütüldü. KPR uygulanan hastalar üzerinde her iki dakikada bir manuel palpasyonla nabız kontrolü ve EtCO2 değerleri kayıt altına alınırken, her 30 saniyede bir karotis arterin kompresyonla kollabe olup olmadığı süreleriyle kaydedildi. Bulgular: 41 kardiyak arrest vakasında her iki dakikada bir toplam 496 MP ile nabız kontrolü ile 30 saniyede bir toplam 1984 POCUS-CAC ile nabız kontrolü analiz edildi. Manuel palpasyon ile ortalama 4.7 (2.0-10.5) saniyede; POCUS-CAC ile ise ortalama 2.3 (0.5-7.8) saniyede nabız kontrolü tamamlanmıştır. 5 saniyeden uzun süren nabız kontrolü sayısı POCUS-CAC (8) yönteminde MP'ye (208) göre çok daha az olmuştur. ROSC saptanan 17 vakanın 9'unda (%52,9) henüz KPR'ye ara verilmeden; göğüs basısı sırasında POCUS-CAC yöntemiyle tam 28 nabız kontrolünde ROSC saptanmıştır. Sonuç: Klasik yöntem olan manuel palpasyon ile nabız kontrolü yapmak yerine POCUS-CAC aracılığıyla karar vermenin hem zaman olarak hem de verilen kararın doğruluğu açısından daha güvenilir olduğu klinik olarak anlamlı ölçüde saptanmıştır. Ayrıca çalışmamız POCUS-CAC yöntemiyle göğüs basısına devam ederken de hastalarda ROSC'un saptanabilir olması ile gelecekte kompresyona hiç ara vermeden, en yüksek efektivite ile kaliteli KPR yönetimi konusunda sonuçlar doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Each year, effective CPR management is critical for survival in the millions of cardiac arrest cases observed worldwide. Manual pulse check used during CPR is a subjective method, it can fail and prolong the break time from chest compression in some patients. To ensure the accuracy of pulse checks and keep it under 10 seconds as often recommended in guidelines, recent studies are being conducted on the assessment with carotid artery ultrasonography (c-USG). While most studies demonstrate the superiority of c-USG over manual palpation in the clinical return decision, our aim in this study is to compare the ability of Point-of-Care Ultrasound-carotid artery compression (POCUS-CAC) method to detect the return of spontaneous circulation (ROSC) both during chest compression and during breaks. Material and Method: This thesis study was conducted in the emergency department of Izmir Atatürk Training and Research Hospital, with the approval of the Izmir Katip Celebi University Clinical Research Ethics Committee. In this prospectively conducted study, interventions were performed on patients who had cardiac arrest either outside the hospital or during observation in the emergency department. Within the scope of the study, the determination of the cessation of cardiopulmonary resuscitation (CPR) or the return of spontaneous circulation (ROSC) with carotid artery compression ultrasound (POCUS-CAC), end-tidal CO2, and manual palpation was compared. Individuals under the age of 18, those unable to give consent, and those with certain medical conditions were excluded from the study. The study's method was carried out via a pre-prepared patient data form. During this process, patients' demographic and clinical data were collected from electronic patient files and emergency department records. In total, the study was conducted on 41 patients. While the pulse was checked every two minutes with manual palpation and EtCO2 values were recorded in patients undergoing CPR, whether the carotid artery collapsed with compression was recorded every 30 seconds. Results: In 41 cardiac arrest cases, a total of 496 pulse checks with manual palpation (MP) every two minutes and a total of 1984 pulse checks with POCUS-CAC every 30 seconds were analyzed. The pulse check was completed in an average of 4.7 (2.0-10.5) seconds with manual palpation, and in an average of 2.3 (0.5-7.8) seconds with POCUS-CAC. The number of pulse checks lasting longer than 5 seconds was much less with the POCUS-CAC method (8) compared to MP (208). In 9 out of 17 cases (52.9%) where ROSC was detected, ROSC was identified in a total of 28 pulse checks with the POCUS-CAC method during chest compressions, before even stopping CPR. Conclusion: It has been clinically significantly determined that deciding through POCUS-CAC instead of performing pulse checks with the traditional method of manual palpation is more reliable both in terms of time and the accuracy of the decision given. In addition, our study has yielded results regarding quality CPR management with the highest efficiency in the future, without ever pausing compression, due to the detectability of ROSC in patients even while continuing chest compressions with the POCUS-CAC method.