CPR sırasında spontan dolaşımın geri dönüşü tespitinde yeni yöntem: Femoral arter kompresyon ultrasonu
Novel method for detection of return of spontaneous circulation during CPR: Femoral artery compression ultrasound
  1. Tez No: 1007780
  2. Yazar: LALEGÜL COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER SAYLAV BORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüsitasyon, spontan dolaşımın geri dönüşü, femoral arter kompresyon ultrasonu, manuel palpasyon, yatak başı ultrasonografi, Cardiopulmonary resuscitation, return of spontaneous circulation, femoral artery compression ultrasound, manual palpation, point-of-care ultrasound
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında spontan dolaşımın geri dönüşünün (SDGD) hızlı ve doğru şekilde saptanması, resüsitasyon yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Manuel palpasyon (MP), klinik pratikte sık kullanılmakla birlikte subjektif olması ve değerlendirme süresini uzatabilmesi nedeniyle sınırlılıklar taşımaktadır. Bu çalışmada, kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında SDGD değerlendirmede femoral arter kompresyon ultrasonografisinin kullanılabilirliğinin ve manuel palpasyona göre klinik katkısının araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde Mart 2025 ile Mayıs 2026 tarihleri arasında yürütülen tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya acil serviste müdahale edilen non-travmatik kardiyak arrest gelişen erişkin hastalar dahil edildi. Resüsitasyon sırasında manuel palpasyon, POCUS-FAC kompresyon bulgusu, femoral arter pulsasyon bulgusu, MP ve POCUS-FAC değerlendirme süreleri ve klinik SDGD bulguları kaydedildi. Hastada SDGD gelişip gelişmediğini belirleyen ana ölçüt olarak ekip liderinin klinik SDGD kararı esas alınmış olup POCUS-FAC bulguları, klinik SDGD sonucu ile karşılaştırılarak değerlendirildi; bu bulgular için sensitivite, spesifisite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer hesaplandı. POCUS-FAC ve MP nabız kontrol süreleri, aynı hastalarda elde edilen hasta bazlı ortalama süreler üzerinden karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 52 hastanın yaş medyanı 77,5 yıl olup hastaların 26'sı kadın ve 26'sı erkekti. Hastaların 17'sinde hastane içi, 35'inde hastane dışı kardiyak arrest mevcuttu. Klinik izlemde 24 hastada SDGD sağlanırken, 28 hastada SDGD saptanmadı. Toplam 2196 POCUS-FAC ve 549 manuel palpasyon ölçümü değerlendirildi. POCUS-FAC kompresyon bulgusunun SDGD saptamadaki sensitivitesi %95,8, spesifisitesi %89,3, pozitif prediktif değeri %88,5 ve negatif prediktif değeri %96,2 olarak bulundu. Femoral arter pulsasyon bulgusu için sensitivite, spesifisite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer %100 olarak hesaplandı. POCUS-FAC ile ölçülen nabız kontrol süresi medyanı 2,54 saniye, manuel palpasyon ile ölçülen süre medyanı ise 5,81 saniye idi. POCUS-FAC nabız kontrol süresi manuel palpasyona göre anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0,001). Erken SDGD şüphelenme analizinde erken kompresyon bulgusu yüksek sensitivite ve negatif prediktif değer gösterirken, erken pulsasyon bulgusu yüksek spesifisite ve pozitif prediktif değer ile dikkat çekti. POCUS-FAC ile manuel palpasyon arasındaki süre farkının yaş, cinsiyet, komorbiditeler, arrest yeri ve arrest etiyolojisinden anlamlı şekilde etkilenmediği saptandı. Sonuçlar: Bu çalışma, POCUS-FAC yönteminin kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında SDGD değerlendirmede hızlı, uygulanabilir ve objektif bir yardımcı yöntem olabileceğini göstermektedir. POCUS-FAC kompresyon bulgusu SDGD kararı ile yüksek uyum gösterirken, femoral arter pulsasyon bulgusu dolaşım varlığını destekleyen güçlü bir doğrulayıcı bulgu olarak öne çıkmıştır. POCUS-FAC'in manuel palpasyona göre daha kısa sürede tamamlanması, yöntemin resüsitasyon sırasında karar verme sürecine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte POCUS-FAC tek başına nihai karar aracı olarak değil; monitör ritmi, manuel palpasyon, klinik dolaşım bulguları ve ölçülebilir hemodinamik verilerle birlikte kullanılan tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Rapid and accurate detection of return of spontaneous circulation (ROSC) during cardiopulmonary resuscitation is critically important for resuscitation management. Although manual palpation (MP) is commonly used in clinical practice, it has important limitations because it is subjective and may prolong assessment time. This study aimed to investigate the feasibility of femoral artery compression ultrasound in evaluating ROSC during cardiopulmonary resuscitation and its clinical contribution compared with manual palpation. Methods: This was a single-center, prospective, observational study conducted in the Emergency Department of Izmir Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital between March 2025 and May 2026. Adult patients with non-traumatic cardiac arrest who were managed in the emergency department were included. During resuscitation, manual palpation findings, POCUS-FAC compression findings, femoral artery pulsation findings, MP and POCUS-FAC assessment times, and clinical ROSC findings were recorded. The team leader's clinical decision regarding whether ROSC had occurred was used as the main criterion. POCUS-FAC findings were evaluated by comparing them with the clinical ROSC outcome; sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value were calculated for these findings. Pulse-check durations obtained with POCUS-FAC and MP were compared using patient-level mean durations derived from the same patients. Results: The median age of the 52 patients included in the study was 77.5 years, and 26 patients were female and 26 were male. Seventeen patients had in-hospital cardiac arrest, and 35 had out-of-hospital cardiac arrest. During clinical follow-up, ROSC was achieved in 24 patients, whereas ROSC was not detected in 28 patients. A total of 2196 POCUS-FAC measurements and 549 manual palpation measurements were evaluated. The sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value of the POCUS-FAC compression finding for detecting ROSC were 95.8%, 89.3%, 88.5%, and 96.2%, respectively. For the femoral artery pulsation finding, sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value were all calculated as 100%. The median pulse-check duration measured with POCUS-FAC was 2.54 seconds, whereas the median duration measured with manual palpation was 5.81 seconds. POCUS-FAC pulse-check duration was significantly shorter than manual palpation duration (p<0.001). In the analysis of early suspicion of ROSC, the early compression finding showed high sensitivity and negative predictive value, whereas the early pulsation finding was notable for its high specificity and positive predictive value. The time difference between POCUS-FAC and manual palpation was not significantly affected by age, sex, comorbidities, arrest location, or arrest etiology. Conclusions: This study demonstrates that POCUS-FAC may be a rapid, feasible, and objective adjunctive method for evaluating ROSC during cardiopulmonary resuscitation. While the POCUS-FAC compression finding showed high agreement with the ROSC decision, the femoral artery pulsation finding emerged as a strong confirmatory sign supporting the presence of circulation. The shorter completion time of POCUS-FAC compared with manual palpation suggests that this method may contribute to the decision-making process during resuscitation. However, POCUS-FAC should not be considered a standalone tool for final decision-making; rather, it should be regarded as a complementary method used together with monitor rhythm, manual palpation, clinical signs of circulation, and measurable hemodynamic data.