Developing a model to minimize repair dwell time based on condition monitoring system for major engine failure warning
Büyük çaplı makine arızası uyarısı için, durum izleme sistemini baz alan, onarım bekleme süresini minimize etmek için bir model geliştirilmesi
  1. Tez No: 805925
  2. Yazar: MEHMET BİLGİN SÜME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Denizcilik, gemicilik, onarım, tersane, yedek parça teslim süresi, yedek parça siparişi, Durum Tabanlı İzleme (CBM), Nesnelerin İnterneti (IoT), Maritime, shipping, repair, shipyard, spare part lead time, spare part ordering, Condition Based Monitoring (CBM), Internet of Things (IoT)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Büyük çaplı makine arızası, denizcilik şirketleri için istenmeyen ve öngörülemez büyük gelir kaybına neden olabilir. Büyük çaplı bir makine arızası sonucunda geminin çalışması sınırlanır veya hareketten sakıt kalır ise, bekleme süresi nedeniyle ciddi gelir kaybı meydana gelir. Denizcilik şirketinin en önemli ekonomik kaybı kira geliri kaybıdır. Onarım süresi uzadıkça, denizcilik şirketinin ekonomik kaybı da gittikçe büyür. Çünkü zaman, böyle rekabetçi bir pazarda denizcilik şirketleri için paraya eşittir. Bu nedenle, en mantıklı hareket tarzı, onarımın en uygun ve en yakın tersanede yaptırılmasının ve yedek parçanın en yakın tedarikçiden tedarik edilmesinin sağlanarak, arızanın bulunulan operasyon alanında giderilmesidir. Geminin işleyişini engelleyen bir arıza olması durumunda, en önemli mesele onu mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmaktır. Bu tezde, bir geminin seyir esnasında büyük çaplı bir makine arızası ile karşılaşması durumunda, onarım bekleme süresini minimize etmek amacıyla, durum izleme sistemini baz alan, karar destek aracı olarak entegre ve sistematik bir model geliştirilmiştir. Öz olarak, modelin temel hedefi onarım bekleme süresini en aza indirmektir. Çalışmaya literatür taraması ve denizcilik sektöründe deneyimli kişilerle yapılan yapılandırılmış mülakatlarla başlanılmıştır. Model, optimum çözüme ulaşmak amacıyla, durum bazlı izleme ve nesnelerin interneti teknolojileri yardımı ile, durum tabanlı değiştirme bağlamında onarım ve yedek parça sipariş işlemlerini müşterek olarak ele alacak şekilde dizayn edilmiştir. Bunu gerçekleştirmek için bir algoritma geliştirilmiş ve matematiksel olarak formüle edilmiştir. Modeli simüle etmek ve doğrulamak için bu algoritma uygulanarak yeni bir yazılım geliştirilmiştir. Toplanan verilerin istatistiksel analizini takiben, modelin testi ve doğrulanması amacıyla giriş parametreleri için test giriş verileri üretilmiştir. Modelin çıktılarını değerlendirmek amacıyla, üretilen giriş verileri kullanılarak geliştirilen simülasyon yazılımı vasıtasıyla test çalıştırmaları yapılmıştır. Test ve doğrulama işleminin sonucunda, modelin beklendiği gibi çalıştığı, çıktıların ve sonuçların güvenilir olduğu teyit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Major engine failure may result in unwanted and unpredictable huge amounts of loss of income for the shipping companies. When the operation of the ship is limited or disabled as a result of a major engine failure, serious income loss occurs due to dwell time. The most prominent loss of the shipping company is the loss of rent income. As the repair period extends the economic loss of the shipping company gets bigger and bigger. Because time equals money for shipping companies in such a competitive market. Therefore, the most logical course of action is to handle repair activities in the operation area by having the repair done at the most available and nearest shipyard and acquiring the spare part from the nearest supplier. In case of failure that hampers the operation of the ship, the most crucial issue is to eliminate it as soon as possible. In this thesis, an integrated and systematic model is developed as a decision support tool to minimize dwell time for the repair activity based on condition monitoring system in case of major engine failure that the ship encounters at sea. In essence, the main objective of the model is to minimize repair dwell time. The study starts with a literature review and structured interviews carried out with experienced professionals in the shipping sector. To reach an optimal solution, a model is designed to handle the repair and spare part ordering processes jointly in the context of condition-based replacement with the help of Condition Based Monitoring (CBM) and Internet of Things (IoT) technologies. To achieve this an algorithm is developed and mathematically formulated. To simulate and verify the model a new software is developed by implementing this algorithm. Following the statistical analysis of the collected data, test input data is generated for input parameters for the test and verification of the model. Test runs are carried out with generated input data to evaluate the outputs of the model via developed simulation software. As a result of the test and verification process, it is confirmed that the model works as it is expected and the outputs and the results are reliable.