Yabancılara Arapça öĝretiminde fiil-harf-i cer ilişkisi-Kur'ân-ı Kerîm örneĝi-
The relationship of verb-harf al-jarr in Arabic teaching to foreigners -A Quran example-
  1. Tez No: 805968
  2. Yazar: YASER KARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SOYUPEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müteaddî Olan Fiiller, Yaygınlık, Arapça Öğretimi, Harf-i Cerlerin Anlamları, Objektif Testler, Transitive verbs, frequency, Arabic teaching, the meaning of huruf al-jarr, objective tests
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Fiillerin harflerle (edatlarla) beraber kullanılması her dilde yaygın görülen bir durumdur. Söz konusu fiil ve harf kullanımında dillerin kendisine özgü bir yapısının bulunması yabancı dil öğrenmek isteyenler için sorun oluşturabilmektedir. Özellikle ana dili olmayanlar için Arapça öğretiminde karşılaşılan zorluklardan biri harf-i cerlerin çeşitli manalarının diğer dillerde tam olarak bulunmamasıdır. Kur'ân'ın farklı coğrafyalardaki muhtelif toplumlar tarafından yüzlerce yıl nesilden nesle aktarılarak okunduğu düşünüldüğünde onun Arapça öğretimindeki önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Çünkü Kur'an bu toplumlar arasında ortak bir dil kullanımı sağlamaktadır. Kur'ân'da geçen fiillerin hangi harf-i cerlerle kullanıldığını bilmek, Arapça öğrenimi açısından ehemmiyet arz eder. Bu çalışmada Kur'ân'da hangi fiilin hangi harf-i cerle kullanıldığı bir tablo ile ortaya konulacaktır. Amaç ilgili kullanımların grafik halinde gösterilmesi ve bunun dil öğrenimi alınında yapılacak çalışmalara kaynaklık etmesidir. Aynı zamanda bu tablo konuya dair ileride yapılacak akademik çalışmalara özellikle istatistiksel anlamda kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
The use of verbs with prepositions is a common situation in every language. The fact that languages have a unique structure in the use of verbs and letters can create problems for those who want to learn a foreign language. One of the difficulties encountered in teaching Arabic, especially for non-native speakers, is that the various meanings of the letter-i cer are not fully available in other languages. Considering that the Qur'an has been read by various societies in different geographies for hundreds of years, its importance in Arabic teaching is better understood. Because the Qur'an provides a common language use among these societies. Knowing which letters are used in the verbs in the Qur'an is important in terms of learning Arabic. In this study, which verb is used with which letter-i cert in the Qur'an will be revealed with a table. The aim is to see the related usage in graphic form and to be a source for the studies to be done in language learning. At the same time, this table will be a source for future academic studies on the subject, especially in statistical terms.