Türkiye beden eğitimi öğretmenleri çevrim içi öğrenme topluluğu öncüleri mesleki gelişim yansımaları
Physical education teachers online learning community leaders reflections on professional development in Turkey
- Tez No: 806044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ SEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Online Learning, Distance Education, Social Media, Online Professional Development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Türkiye'de beden eğitimi ve spor ile alakalı sosyal medya ortamlarında belirli bir takipçiye hitap eden sosyal medya öncülerinin deneyimlerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) araştırmasıdır. Araştırmaya çevrim içi öğrenme alanında ön plana çıkmış, sosyal medyayı ve çevrim içi öğrenme alanlarını aktif olarak kullanan, yaşları 29 ile 50 arasında değişen, 6 erkek 2 kadın sosyal medya öncüsü 8 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Veriler, beden eğitimi öğretmenlerinin, pandemi dönemi ve devamında yüz yüze eğitimden kısmen ve tamamen ayrı kaldıkları dönemde çevrim içi öğrenme ortamlarında karşılaştıkları durumları değerlendirmek için açık uçlu sorular kullanılarak çevrim içi ortamlarda toplanmıştır. Bulgular: Uzaktan eğitim sürecinde ve devamında çevrim içi öğrenme topluluklarındaki sosyal medya öncüsü beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki gelişim yansımalarını incelemek için yapılan çalışmada 3 farklı seviyede sorular sorulmuştur: Bireysel seviye (içsel ve dışsal), sosyal seviye (yerel okul topluluğu, çevrim içi eğitimci topluluğu), fiziki çevre seviyesi (kültür ve toplum). Sorular çerçevesinde verilen cevaplar analiz edildiğinde 3 tema ortaya çıkmıştır: Mesleki gelişim, çevrim içi davranış, çevrim içi öğrenme. Sonuç: Çevrim içi öğrenme topluluklarına öncülük eden katılımcılar alanla ilgili yaptıkları paylaşımlarla kendilerini ve diğer grup üyelerini güncel tutmakta, grup üyelerinin talep ve isteklerine cevap vermektedirler. Uzaktan eğitim sürecinde daha çok ihtiyaç duyulan çevrim içi gruplarda alanla ilgili planlama ve yönlendirme kısımlarında sorumluluk almışlardır. Anahtar PHYSICAL Kelimeler: Çevrim içi Öğrenme, Uzaktan Eğitim, Sosyal Medya, Çevrim içi Mesleki Gelişim
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the experiences of social media pioneers who appeal to a certain audience in social media environments related to physical education and sports in Turkey. Material and Method: This study is a phenomenology research which is one of the qualitative research methods. Eight physical education teachers, 6 male and 2 female, social media pioneers, aged between 29 and 50, who came to the forefront in the field of online learning and actively use social media and online learning areas, participated in the research. The data were collected online using open-ended questions to evaluate the situations faced by physical education teachers in online learning environments during the pandemic period and during the period when they were partially or completely separated from face-to-face education. Results: The study conducted to examine the professional development reflections of social media pioneer physical education teachers in online learning communities during and after the distance education process, questions were asked at 3 different levels: individual level (internal and external), social level (local school community, online educator community), physical environmental level (culture and society). When the answers given within the framework of the questions were analyzed, 3 themes emerged: Professional development, online behavior, online learning. Conclusions and Recommendations: Participants who lead online learning communities keep themselves and other group members up-to-date with the sharing they make about the field, and respond to the demands and requests of group members. In the online groups, which are more needed in the distance education process, they took responsibility in the planning and orientation parts of the field.