Self-efficacy perceptions of high school teachers of English and students regarding their EFL competencies on EBA live classes
İngilizce alan yeterlikleri ve EBA canlı dersleri bağlamında lise öğretmen ve öğrencilerinin öz yeterlik algıları
  1. Tez No: 712272
  2. Yazar: DUYGU EFETÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM, PROF. DR. TURAN PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, dijital öğretme ve öğrenme, öz yeterlik inancı, eşzamanlı öğretme ve öğrenme, EBA canlı sınıf, İngilizce özel alan yeterlikleri, Z kuşağı, Distance education, digital teaching and learning, self-efficacy perceptions, synchronous teaching and learning, EBA live classes, English subject area competencies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dijital öğrenme kavramı eğitimi eşi görülmemiş bir hızda yeniden şekillendirmekte ve eğitim üzerinde teknolojinin güçlü etkisi kayda değer bir süredir gözlemlenmektedir. Öncelikle 2019 yılında baş gösteren Covid-19 salgını sonucu 189 ülkede, 1.2 milyar öğrencinin okullarının kapanması üzerine, teknolojiyi adeta bir kurtarıcı gibi ortaya çıkmıştır. Bu karmaşık zamanda teknoloji, eğitimin devamlılığı için ortaya çıkan en güçlü çarelerden biri olarak kabul edilebilir ve Türkiye de bu çareye başvuran ülkeler arasında yerini almaktadır. Öğretme ve öğrenme ortamlarındaki değişim ve eğitim paydaşlarının tepkileri okulların kapanmasından sonra dünya çapında bir konu halini almıştır. Bu duruma karşın öğretmenlerin ve öğrencilerin salgın sonucu aniden ortaya çıkan çevrimiçi ortamlarda İngilizce öğretimine ilişkin öz yeterlik algılarına hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de devlet okullarının 9. sınıflarında görev yapmakta olan İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerinin Covid-19 pandemi sürecinde EBA üzerinden ilk defa yapılmaya başlanan canlı sınıf uygulamaları esnasında İngilizce derslerindeki öz-yeterlilik algılarını MEB İngilizce Öğretim Programı öncelikleri ve dil öğrenme stratejileri doğrultusunda analiz etmektir. Bu bağlamda bu çalışma dil öğretme ve öğrenme stratejilerinin online ortamlarda MEB tarafından belirlenen ve halen yürürlükte olan İngilizce öğretmenliği özel alan yeterlikleri açısından öğretmen ve öğrencilerin öz yeterlik algıları göz önüne alınarak bir harmanlanmış öğrenme ortamı olan EBA canlı ders platformunun bir dil öğretme ve öğrenme ortamı olarak gelişmesine katkı sağlamayı amaçlanmaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve kurumsal bileşenlerinin uyumu açısından da bu araştırma; uzaktan eğitimin analizi ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uzaktan eğitimin etkin kullanılabilmesi, dil öğrenme ortamı olarak EBA'nın geliştirilmesi ve dünyayı etkisi altına alan salgın sonrasında diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de devlet okullarında çalışacak öğretmenlerin özel alan yeterliklerinin gözden geçirilmesi ve çağın gerekliliklerine göre yeniden yapılandırılması adına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı araştırma desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'de Hatay ilinde görev yapan ve kolayda örnekleme yoluyla ulaşılan 16 İngilizce öğretmeni ve 160 adet, Anadolu lisesi 9. Sınıf öğrencisi araştırmanın nicel veri toplama aşaması olan anket uygulamasına katılmıştır. Ayrıca amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen ve ankete katılan 16 İngilizce öğretmeni ile araştırmanın nitel veri toplama aşamasında yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki farklı veri toplama aracı bulunduğundan iki aşamalı bir veri toplama ve analiz etme süreci benimsenmiştir. Bu kapsamda nicel veri analizi için SPSS 25.0 kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise tematik analiz yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin öz yeterlik algılarının süreç bazlı ve çevrim içi sınıf uygulamaları bakımından farklılık gösterdiği görülmüştür. Altı çizilmesi gereken bir başka bulgu da öğretmenlerin güçlü öz yeterlik algıları ve çevrim içi öğretme yeterlikleri arasında güçlü bir bağ bulunduğudur. Eba canlı sınıf uygulaması bağlamında öğretmenlerin öz yeterlik algıları ile öğrencilerin öz yeterlik algıları arasında yüksek bir bağ bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Digital learning seems to reshape education at an unprecedented speed, and technology already appears to have a domineering effect for a considerable length of time on education. Primarily upon the outbreak of coronavirus disease 2019 (Covid-19) pandemic and the following school closures for 1.2 billion students in 189 countries, it has been technology that might act as a savior. In this period of complexity, technology can be accepted as one of the most potent remedies for the continuity of education for many countries, one of which is Turkey. The paradigm shift in the teaching and learning environment and the stakeholders' reaction has become a worldwide issue, primarily after the school closures. However, there is limited data concerning the responses of teachers and students of English towards online learning environments, which emerged as a sudden response to the pandemic. This research aims to determine the self-efficacy perceptions of English teachers and students working in the 9th Grades of public schools in Turkey during the live classroom practices, which started for the first time through EBA during the Covid-19 pandemic. In this context, this study also aims to develop the EBA live lesson platform as a language teaching and learning environment, considering the self-efficacy perceptions of teachers and students in terms of English teaching special field competencies determined by the Ministry of National Education. In addition, this research aims to contribute to the harmony of the Ministry of National Education and its institutional components; in terms of analysis of distance education and the effective use of distance education in Turkey, the development of EBA as a language learning environment, and the review of the special field competencies of teachers who work in public schools in Turkey. The study was designed with the explanatory sequential research design, one of the mixed-method research designs. Based on this objective, 16 EFL teachers employed in the Hatay city of Turkey during the 2020-2021 academic year and selected by the convenience sampling participated in the questionnaire, which served as the quantitative data collection stage of the research. In addition, semi-structured interviews were conducted with the same 16 EFL teachers and 160 student participants in the qualitative data collection stage of the study. A two-stage data collection and analysis procedure were adopted since there are two data collection tools in the study. In this context, for the quantitative part, SPSS 25.0 was employed. As a result of the research, it was found that there are some differences between English teachers' self-efficacy levels for the teaching process and their teaching practices in the class. Another important finding of the study was that there was a strong correlation between instructors' self-efficacy perceptions and their online teaching skills. A high correlation wasn't detected between teachers' self-efficacy perceptions and students' self-efficacy perceptions within the concept of EBA live classes.