Alerjik rinitli olan hastalarda hipoksi ile indüklenebilir faktör-1α'nın düzeylerinin değerlendirilmesi ve hastalık şiddeti ile ilişkisi
Evaluation of levels of hypoxia-inducible factor-1α in patients with allergic rhinitis, and i̇ts relationshi̇p wi̇th di̇sease severity
- Tez No: 806071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE EKE GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, HIF-1α, çocuk, atopi, Allergy rhinitis, HIF-1α, child, atopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Alerjik rinit (AR), bir veya daha fazla allerjen duyarlılığının neden olduğu, burun mukozasının IgE aracılıklı inflamasyonu ile karakterize; hapşırık, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi klinik semptomlarla tanımlanan bir hastalıktır. Hipoksi ile indüklenebilir faktör 1 (HIF1) transkripsiyon kompleksi, inflamatuar yanıt sırasında farklı immün hücrelerin aktivasyonunu düzenler. Bu nedenle HIF-1'in alerjik hava yolu iltihabındaki rolü dikkat çekicidir. Bu çalışmada alerjik rinitli hastalarda HIF-1α düzeylerinin değerlendirilmesi ve hastalık şiddeti ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 5-17 yaş aralığında alerjik rinit tanısı alan toplam 58 hasta ve sağlıklı 30 çocuk olmak üzere 88 olgu alındı. Hastalık şiddeti Rinokonjonktivit Skorlama Sistemine (Rhino Conjunctivits Scoring System, RCSS) göre belirlindi. Semptom skorlaması 0-3 arasında değerlendirildi. Tüm olgulardan kan örnekleri alınarak HIF-1α serum düzeyleri belirlendi. Hasta ve kontrol grubuna deri prick testi yapıldı. Total eozinofil sayıları, serum IgE ve 25 OH Vitamin D3 düzeyleri ölçüldü. Bulunan değerler HIF-1α ile karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet ve yaş dağılımı arasında istatistiksel olarak fark yoktu. Hasta grubun total eozinofil sayıları, total IgE düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek tespit edildi. Hasta grubunun HIF-1α değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. AR olan hasta grubunda atopisi olanların HIF-1α değerleri atopisi olmayanlara göre istatistiksel olarak düşük saptandı. Hasta grubunda HIF-1α ile semptom şiddeti arasında istatistiksel olarak yüksek pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Alerjik rinitli hastalarda HIF-1α serum seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Hasta grubunda HIF-1α ile semptom şiddeti arasında istatistiksel olarak yüksek pozitif korelasyon vardır. Bu çalışma çocukluk çağında alerjik rinitli hastalarda HIF-1α düzeyinin çalışıldığı ilk çalışmadır. Bu sonuçlar HIF-1α'nın çocukluk çağı alerjik rinit patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürebilir. Hala kesin tedavisi olmayan alerjik rinitte yeni tedavi hedefleri açısından umut verici olabilir. Bu konuda yapılacak farklı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Allergic rhinitis (AR) is characterized by IgE-mediated inflammation of the nasal mucosa caused by sensitivity to one or more allergens; It is a disease characterized by clinical symptoms such as sneezing, nasal congestion and runny nose. The hypoxia-inducible factor 1 (HIF-1) transcription complex regulates the activation of different immune cells during the inflammatory response. Therefore, the role of HIF-1 in allergic airway inflammation is remarkable. In this study, it was aimed to evaluate HIF-1α levels in patients with allergic rhinitis and to determine its relationship with disease severity. Materials and Methods: A total of 58 children, 26 girls and 32 boys, diagnosed with allergic rhinitis between the ages of 5-17 were recruited. Disease severity was determined according to the Rhinoconjunctivitis Scoring System (RCSS). Symptom scoring was evaluated between 0-3. HIF-1α serum concentrations were determined by taking blood samples from all cases. Skin prick test was performed on the patient and control groups. Eosinophil, serum IgE and 25 OH Vitamin D3 levels were measured. The values found were compared with HIF-1α. Results: There was no statistically differences between groups gender and age distribution. The HIF-1α values of the patient group were found to be statistically higher than the control group. In the patient group with AR, the HIF-1α values of those with atopy were found to be statistically lower than those without atopy. The eosinophils of the patient group were found to be statistically higher than the total-IgE control group. A statistically high positive correlation was found between HIF-1α and symptom severity in the patient group. This is the first study to study HIF-1α levels in patients with allergic rhinitis in childhood. Conclusion: Serum levels of HIF-1α were found to be significantly higher in patients with allergic rhinitis compared to the control group. A statistically high positive correlation was found between HIF-1α and symptom severity in the patient group. It may be thought that HIF-1α may play a role in the pathogenesis of childhood allergic rhinitis. It may be promising in terms of new treatment options in allergic rhinitis, which still has no definitive cure. Different studies are needed on this subject.