İslam hukukunda sosyal yardımlaşma (İbadet örneğinde)
Social assistance in Islamic law (In the example of worship)
- Tez No: 806070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Dayanışma, Kardeşlik, Malî İbadetler, Sosyal Yardımlaşma, Islamic Law, Solidarity, Brotherhood, Financial Worship, Social Assistance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsanoğlu fıtratı gereği sosyal bir varlıktır. Bu sebeple doğumundan ölümüne kadar etrafındaki insanlara ihtiyaç duyup onlarla beraber yaşamak durumundadır. Acz ve fakr sahibi olan insan her ihtiyacını bizzat karşılayamayacağı için etrafındaki insanların yardımına muhtaç olduğu gibi aynı yardımı başkalarından da esirgememesi gerekmektedir. Nitekim zor durumda olan insanların yardımına koşmak her Müslümanın görevi olduğu gibi aynı zamanda insani ve vicdani bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirildiği toplumlarda her kesimden olan insanlar daha huzurlu, insan ilişkileri daha sağlıklı ve karşılıklı güven ortamı daha yaygındır. Çünkü yardımlaşmanın yoğun olduğu toplumlarda kimsenin gözü başkasının malında olmayacaktır. Yardımlaşmanın sosyal katkılarından burada dile getirilmeyen başka yönlerinin olduğu da bir gerçektir. İslam dini bazı durumlarda zorunlu olarak bazı durumlarda gönüllü bir şekilde ama sürekli olarak yardımlaşma içerisinde bulunmamız için teşvikte bulunmaktadır. Çalışmada genel olarak malî ibadetlerin sosyal yönü ele alınmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda yardımlaşmanın genel ve özel tanımı, İslam'da yardımlaşma, yardımlaşma ile ibadetlerin ilişkisi, zorunlu olan malî ibadetlerle zorunlu olmayan malî ibadetler üzerinde ayrıntılı durulmuştur. Bunun yanında ele alınan ibadetlerin sosyal yardımlaşmaya bakan yönü ve bu ibadetlerin sosyal yardımlaşmaya katkısı incelenmiştir. Detaylı olmasa da bu ibadetlerin kişinin manevi ve ruhî yaşantısında sağladığı faydalara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Person is a social construct by nature. It is in need and communication with the people around him from birth to death. This includes helping people clean up, knocking on someone else's door when they go to tare, or hiding the difference of the needy's need without opening the notebook's hand. Helping people in difficult situations is a Muslim's duty as well as a humanitarian and conscientious responsibility. Societies where this protection is fulfilled are more peaceful than people from all walks of life, human relations are healthier, and an atmosphere of widespread trust is more common. Because in societies where cooperation is intense, no one's eyes will be on someone else's property. It is a fact that there is another behavior that is not mentioned here among the social contributions of cooperation. As some conservatives in the religion of Islam, some elements encourage us to cooperate voluntarily but continuously. In the study, the social aspect of financial worship has been tried to be discussed in general. The general and special definition of cooperation, social assistance in Islamic Law, the relationship between cooperation and worship, obligatory financial worship and non-obligatory financial worship are discussed in detail. In addition, the aspect of the prayers received towards socialization and the reflections of these prayers on social assistance. Although it is not detailed, the benefits of these worships in personal, spiritual and spiritual life are also mentioned.