Kuzeydoğu Asya'da yarı-başkanlık modelleri: Güney Kore ve Tayvan
Semi-presidential models in Northeast Asia: South Korea and Taiwan
  1. Tez No: 806112
  2. Yazar: SEDA MEMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Tayvan, hükümet sistemleri, aktör odaklı kurumsalcılık, demokrasi, South Korea, Taiwan, government systems, actor-oriented institutionalism, democracy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı ve bir o kadar da aynı olan Kuzeydoğu Asya ülkeleri Güney Kore ve Tayvan'ın hükümet sistemlerinin birbirleriyle, aynı zamanda genel kabul görmüş hükümet sistemleri ile farklılıklarını ve benzerliklerini ortaya koymak ve demokrasi performanslarını değerlendirmektir. Güney Kore ve Tayvan anayasalarında her ne kadar kendi hükümet sistemlerini tanımlamış olsalar da uygulamada belirttikleri sistemlerden farklılıkları bu ülkelerin melez sistemlere sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın araştırma sorusu da tam olarak budur. Güney Kore ve Tayvan melez hükümet sistemine mi sahiptir? Bu sorunun cevabına ulaşabilmek için araştırma yöntemi olarak literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma aktör odaklı kurumsalcılık teorisi üzerinden ilerlemektedir. Bu çalışmanın literatürdeki Kuzeydoğu Asya ülkelerine ve bu tezin bağlamında Güney Kore ve Tayvan'a olan az sayıdaki çalışmaya katkıda bulunması hedeflenmektedir. Bu çalışma ile literatürde yer alan eksikliklerin az da olsa doldurulması ve bu ülkeler hakkında çalışılması için seçilmesi yönünde olumlu etki bırakması amaçlanmaktadır. Çalışmada yeni kurulmuş olan demokratik Güney Kore ve Tayvan cumhuriyetlerinin hükümet yapıları üzerinde durulmaktadır. Bu hükümet yapılarının önce kendi içlerinde tasvirleri, ardından diğer hükümet sistemleri tasvirleri üzerinden incelenmesi ve demokrasi performanslarının değerlendirilmesi çalışmayı oluşturmaktadır. Bu çalışmayla birlikte Güney Kore ve Tayvan'ın genel kabul görmüş hükümet sistemleri ve kendi anayasalarında belirttikleri hükümet sistemlerinden ayrı melez sistemler olduğu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the government structures of two different and equally the same Northeast Asian countries, South Korea and Taiwan, as well as their generally accepted government systems, their difference and similarities, and to evaluate their democracy performances. Although South Korea and Taiwan have defined their own government systems in their constitutions, the differences from the systems they have specified in their instructions show that these countries have crossbreed systems. This is exactly the research question of this study. South Korea and Taiwan have a crossbreed government system? In order to answer this question, the literature review method was used as a research method. The work proceeds on the theory of actor-oriented institutionalism. It is aimed that this study will contribute to the few studies on Northeast Asian countries in the literature and South Korea and Taiwan in the context of this thesis. The study focuses on the government structures of the newly established democratic republics of South Korea and Taiwan. The study consists of firstly the descriptions of these government structures in themselves, then the examination of other government systems definitions and the evaluation of their democracy performances. With this study, it is revealed that South Korea and Taiwan have crossbreed systems separate from their generally accepted government systems and those specified in their own constitutions.