Orşiyektomi yapılan köpeklerde sevofluran ile oluşturulan genel anestezide ivermektinin uyanma süresi üzerine etkisi
The effect of ivermektin on wake up time in general anesthesia with sevofluran in orchiectomi̇ed dogs
- Tez No: 806240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ŞAHİN ERMUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İvermektin, Köpek, Sevofluran, Uyanma Süresi, Awakening, Dog, Ivermectin, Sevoflurane
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada sevofluran ile oluşturulan genel anestezide ivermektinin uyanma süresine olan etkileri araştırıldı. Anestezi öncesi ivermektin uygulanan köpeklerde anestezik madde ile ivermektin arasında ilaç etkileşimi olabileceği ve buna bağlı olarak uyanma süresinin uzayabileceği düşünülerek çalışma planlandı. Hayvan materyali olarak her birinde 10 adet olmak üzere biri kontrol ve deney grubundan oluşan toplamda 20 adet köpek kullanıldı. Kontrol grubuna rutin sevofluran anestezisi prosedürü uygulanırken, çalışma grubunda anesteziden 120 dakika önce köpeklere SC yolla ivermektin uygulandı. Gruplarda anestezi öncesi, sırası ve sonrasında vital bulgular, bazı hematolojik değerler ile uyanma süreleri karşılaştırıldı. Gruplardaki köpeklerin vücut sıcaklıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmezken, solunum ve kalp atım sayısının ivermektin grubunda azalma gösterdiği; anesteziden uyanma süresi, palpebral refleks, ekstübasyon süresi, laringeal refleks ve ayağa kalkma süresinin de ivermektin grubunda daha kısa sürede gerçekleştiği tespit edildi. Kan biyokimyası incelendiğinde ALT ve AST değerleri her iki grupta da artışın olduğu; üre, kreatin ve albümin değerlerinin ise kontrol grubunda azaldığı görüldü. İvermektin uygulanan gruptaki köpeklerin anesteziden daha erken sürede uyandıkları ancak bu sürenin istatistiksel olarak bir anlam ifade etmediği tespit edildi. Sonuç olarak anestezi öncesi ivermektin uygulanan sağlıklı köpeklerde sevofluran ile oluşturulan genel anestezide ivermektinin anesteziden uyanma süresi üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ivermectin on recovery time in general anesthesia induced with sevoflurane were investigated. The study was planned considering that there may be a drug interaction between the anesthetic agent and ivermectin in dogs administered ivermectin before anaesthesia, and the awakening time may be prolonged accordingly. As animal material, a total of 20 dogs, 10 of each, consisting of a control and experimental group, were used. While routine sevoflurane anesthesia procedure was applied to the control group, ivermectin was administered SC to the dogs 120 minutes before anesthesia in the study group. Vital findings, some hematological values and recovery times were compared in groups before, during and after anesthesia. While there was no statistically significant difference between the body temperatures of the dogs in the groups, the respiratory rate and heart rate decreased in the ivermectin group; recovery time from anesthesia, palpebral reflex, extubation time, laryngeal reflex and time to stand up were also found to be shorter in the ivermectin group. When the blood biochemistry was examined, ALT and AST values were increased in both groups; urea, creatine and albumin levels were decreased in the control group. It was determined that the dogs in the ivermectin group woke up earlier than the anesthesia, but this time was not statistically significant. As a result, it was observed that ivermectin did not have a negative effect on recovery time from anesthesia in general anesthesia induced with sevoflurane in healthy dogs administered ivermectin before anesthesia.