Trans obturator tape uygulaması yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the long-term results of the patients who had trans obturator tape application
- Tez No: 806253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE TANRIDAN OKCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Trans obturator tape, Stres üriner inkontinans, Uzun dönem etkiler, Yaşam kalitesi, Transe obturator tape, Stress urinary incontinence, Long-term effects, Quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Hastanemizde Transobturator tape uygulaması yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi Hastalar ve yöntem: Hastanemize 2017-2020 yılları arasında Stres Üriner İnkontinans (SUI) şikâyeti ile başvurmuş sonrasında Transobturator tape (TOT) uygulaması yapılmış 82 hasta ele alınmıştır. Bu hastalardan operasyon üzerinden en az 24 ay en fazla 66 ay geçmiş hastalardır. Hastaların yaş ortalaması 49,09 ± 10,63 yıl olarak bulundu. Hastaların telefon numaraları hastanedeki sistemdeki telefon numaralarına ulaşılarak bireysel telefondan arandı. Aranan hastalara hazırlanan anket telefondan dolduruldu. Anketi telefondan doldurmak istemeyip muayene olmak isteyen 12 hasta poliklinik şartlarında muayene edilerek anketler tamamlandı. Operasyon sonrası malignite geçiren (2 hasta), operasyon sonrası başka bir cerrahi geçiren hastalar da çalışma dışında bırakıldı. Çalışmaya katılan hastaların operasyonunda polypropylen monofilamen mesh kullanıldı. Dosya taramasında hastaların; UDI-6 (Ürogenital Sıkıntı Envanteri-6), CST (coughstress test), operasyon sonrası idrar yolu enfeksiyonu sıklığı, operasyon öncesi ve sonrası Vücut Kitle İndeksi, günlük hayatında egzersiz yapıp yapmadığı, sigara kullanımı , yaşları, gravida parite, abort öyküleri, operasyonu geçirdikleri tarih, TOT operasyonu ile beraber aynı seansta başka bir jinekolojik cerrahi öyküsü (Perinoplasti, Colpografianterior, Colpografiposterior, Sarkokolpopeksi, Sakrospinöz Ligament Plikasyonu, Histerektomi, Tüp Ligasyonu) olup olmadığı, varsa hangi operasyon olduğu, operasyon sonrasında post op 2 günlük takipte komplikasyon gelişip gelişmediği, operasyon üzerinden geçen süre (ay), kronik hastalık durumu (Hipertansiyon, Diabetes Mellitüs, Astım, KOAH, Hipotiroidi, Fibromiyalji), sigara kullanım durumu, egzersiz tipi ve ayrılan süre, operasyon sonrası cinsel yakınma varlığı kullanılarak hazırlanmış tanımlayıcı nitelikte, retrospektif bir form tüm hastalara doldurulmuştur. Normal dağılıma uygun olmayan ölçüm değerleri için parametrik olmayan yöntemler kullanılmıştır. Parametrik olmayan iki bağımsız grubun karşılaştırılmasında 'Mann-Whitney U' test (Z-tablo değerleri)i kullanılmıştır. Bağımsız üç veya daha fazla grubun ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında 'Kruskal -Wallis H' test (x² -tablo değeri) yöntemi kullanılmıştır. Üç veya daha fazla grup için anlamlı fark çıkan değişkenlerin ikili karşılaştırması için Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların operasyon üzerinden 36 ay altında olan hastalarda UDI-6 skorlamaları düşük iken (p=0,016); operasyon üzerinden 36-48 ay geçenlerin şikayetleri artmış UDI-6 skorları da artmıştır. Buna karşın 48 ayı geçen hastaların şikayetlerinde anlamlı bir değişme izlenmemiştir. Hastaların post operatif yaşam kalitesini kronik hastalığı olan grup ve kronik hastalığı olmayan grup olarak iki gruba ayırdığımızda; şikayetlerinin tekrarlaması kronik hastalığı olan grupta anlamlı artış olduğu bulunmuştur(p=0.002). Kronik hastalık gruplarını hastalık türüne göre ayırdığımızda HT olanlar ile DM + HT ve diğer grupta olanlar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sadece HT olanların UDİ-6 skorları, DM + HT ve diğer grupta olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,007). Sonuç: Stres üriner inkontinans yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi en önemli adımdır. Hastaların farkındalıkları arttırılarak poliklinik muayenesine yönlendirilmelidir. Hastalığın tedavisinde TOT cerrahisinin kullanılması ilk seçenekler arasında yer almaktadır. Fakat TOT operasyonu ilk 24-36 ay başarı oranı yüksekken operasyon sonrası 48 aya kadar şikayetlerde tekrarlama izlenmektedir. Bu durumu provoke eden anlamlı bulgu kronik hastalıkların varlığıdır. Operasyon üzerinden 48 ay üzeri zaman geçiren grupların şikâyeti logaritmik artış yerine plato çizmekte şikayetlerin geri dönüşü en sık 36-48 ay aralığında olmaktadır. Kronik hastalık, özellikle hipertansiyon varlığı, operasyonun uzun dönemde başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of long-term outcomes and quality of life of patients who underwent transobturator tape application. Patients and method: 82 patients who applied to our hospital with the complaint of Stress Urinary Incontinence (SUI) and then underwent Transobturator tape (TOT) application were discussed. These patients were patients who were at least 24 months and at most 65 months after the operation. We found the mean of 49.09 ± 10.63 years. The phone numbers of the patients were searched from the numbers registered in the hospital system. The questionnaire, which was prepared specifically for the sought patients, was filled over the phone. The 12 patients who did not want to fill out the questionnaire on the phone but wanted to be examined were examined in the polyclinic conditions and the questionnaires were completed. 2 patients were excluded from the study . .Polypropylene monofilament mesh was used in the operation of the patients participating in the study. In the file scan of the patients; UDI-6 (Urogenital Distress Inventory-6), CST (coughstress test), post-operative urinary tract infection frequency, pre- and post-operative Body Mass Index, whether exercise in daily life, smoking, age, gravida parity, abortion history, operation the history of the TOT operation, whether there was another gynecological surgery history in the same session (Perinoplasty, Colpografianterior, Colpografiposterior, Sarcocolpopexy, Sacrospinous Ligament Plication, Hysterectomy, Tubal Ligation), if any, which operation it was, whether complications developed in the post-op 2-day follow-up after the operation. A descriptive retrospective form prepared using the duration of the operation (months), chronic disease status (Hypertension, Diabetes Mellitus, Asthma, COPD, Hypothyroidism, Fibromyalgia), smoking status, exercise type and time allotted, and the presence of sexual complaints after the operation. filled in for all patients. The results of the questionnaire were made using a package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 27) Non-parametric methods were used for measurement values not suitable for normal distribution The 'Mann-Whitney U' test (Z-table) was used to compare two independent non-parametric groups. values). The 'Kruskal -Wallis H' test ( x² -table value) method was used to compare the measurement values of three or more independent groups. Bonferroni correction was applied for pairwise comparison of variables with significant difference for three or more groups. Results: While the UDI-6 scores of the patients who participated in the study were less than 36 months after the operation, the complaints of those 36-48 months after the operation increased, and the UDI-6 scores increased. On the other hand, no significant change was observed in the complaints of the patients who exceeded 48 months. When we divided the post-operative quality of life of the patients into two groups as the group with chronic disease and the group without chronic disease, the recurrence of incontinence complaints in the long term was found to be significant in the group with chronic disease. UDI-6, CST, smoking, exercise, gravity, parity, sexual complaints were used in the questionnaire to evaluate the quality of life. Conclusion: Stress urinary incontinence is a disease that reduces the quality of life, and the use of TOT surgery in the treatment of the disease is among the first options. However, while the success rate of the tot operation is high in the first 24-36 months, recurrence is observed in complaints up to 48 months after the operation. The significant finding that provokes this situation is the presence of chronic diseases.